Gazete Vatan Logo

Faizi yüzde 40 ama sıkışan geliyor

Skoru düşük olan yani bankadan kredi alamayanlar, kara listedekiler çareyi tefeci faizinden dahi insafsız oranlarla para bulan ‘Danışman’lara gitmekte buldu. Piyasalardaki durgunluk bu danışmanlara olan ilgiyi faiz yüzde 40’ı bulsa da artırdı.

Faizi yüzde 40 ama sıkışan geliyor

Son dönemde sosyal medyada gezerken ya da yolda yürürken size sorunsuz kredi verileceğini söyleyen bir ilanla karşılaşabilirsiniz. Üstelik kredi skorunuz ne olursa olsun. İlanı veren firma kendisini bir kredi danışmanlık firması olarak tanıtıyor. Normal şartlarda kredi çekmek için bir banka şubesine gittiğinizde sizden krediyi geri ödeyip ödeyemeyeceğinize dair bazı kriterleri karşılamanız istenir.

Ancak bu aracılar 100 bin liraya kadar krediyi skorunuz düşük olsa, kara listede bulunsanız dahi banka şubelerinden sorunsuz çıkarabildiğini iddia ediyor. Ama bedel olarak da şubeden çıkar çıkmaz çektiğiniz kredinin yüzde 20’sini orada nakit olarak elinizden alıyorlar. Bu komisyon bankanın yıllık ortalama yüzde 20’lik faizi ile birleştiğinde size yüzde 40’ı aşan bir maliyet çıkabiliyor. Yani piyasadaki yüzde 25-35’lik tefeci faizini bile aşabiliyor.

‘Bunun için varız’

Biz de merak edip ilanda verilen numarayı aradık. Kara listede yer alan bir vatandaş olarak hiçbir bankadan kredi alamadığımızı söyleyip kendilerinden 80 bin liralık kredi talep ettik. Hemen bizi görüşmeye çağırdılar ve birlikte Gaziosmanpaşa’da bulunan bir banka şubesinden aynı gün krediyi alacağımızı daha sonra bankadan çıkar çıkmaz yüzde 20’lik komisyonu kendilerine vermemiz gerektiğini söylediler. Kendilerine ısrarla kredi çekmek için gerekli koşulları sağlamadığımızı, bankadan krediye onay çıkmayacağını ilettiğimiz de verilen cevap şu şekilde oldu:

Haberin Devamı

“Zaten siz kredi çekemediğiniz için biz varız. Bizim banka şubelerinde adamlarımız var. 8 yıldır bu işi yapıyoruz. İstanbul’un 6 ilçesinde temsilciliklerimiz var. İş genel merkeze ulaşmadan şubelerdeki arkadaşlarımız ile bu işi çözüyoruz. Siz sonra kredinizin taksitlerini bankaya ödüyorsunuz.”

Bankacılar da sistemin içinde

- Kredi skoru düşük olan yani kredi başvurusu normal şartlarda geri çevrilecek olanlar mecbur kalınca bu danışmanlara başvuruyor.
- Danışmanlar kişiyi anlaşmalı banka şubesine yönlendiriyorlar.
- Bazı bankalar bazı şubelerine genel müdürlüğe sormaksızın kredi onaylama yetkisi veriyor.
- Danışmanlar da bu şubelerde kendileri ile ortak çalışacak ve fahiş komisyona ortak olacak banka çalışanlarını buluyor.
- Bankadaki elemanlar kredi başvurusunu inceliyor ve 1 gün içinde onaylıyor.
- Paraya sıkışan kişi şubeden parasını alır almaz danışmanlar otomatikman kredinin yüzde 20’lik kısmına el koyuyor.
- Kişi 20 bin lira kredi kullandıysa bunun 4 bin lirasını direkt danışmanlara veriyor. Bankanın şu an yüzde 20’ye yaklaşan mevcut kredi faizi de eklenince gerçek maliyet yüzde 40’ları buluyor.
‘BDDK iznimiz var’ diye yanıltıyorlar
Bu danışmanlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkisine sahip olduklarını da söyleyerek vatandaşı yanıltıyorlar. Konuyu detaylı olarak anlattığımız BDDK yetkilileri de VATAN’a bu durumun herhangi bir finansal hizmet modeline uymadığını, BDDK’nın bu şekilde faaliyette bulunacak bir firmaya izin vermesinin mümkün olmadığını söylediler. Yetkililer bu olayın bir tefecilik modeli olduğunu bankacılık tarafında da bir ‘zimmete geçirme’ durumunun yaşandığını söyledi. Bir banka yetkilisi de piyasada nakit sıkıntısı yaşandığında bu şekilde dolandırıcılık olaylarında artış olduğunu, kredi vaadi ile insanların dolandırıldığını belirterek şunları aktardı: “Bu olayda iş tamamen şube yetkisi olan kurumlarda yaşanıyor. Kredi skoru düşük olan bir vatandaşın kredi alması çok zor. Ancak şube yetkisi olan şube müdürleri bazen bunu yapabiliyor. Kredinin geri dönmeme riskini alıyorlar” dedi.
Acil kredi ilanı
Sosyal medya ve metrobüs duraklarındaki el ilanlarında vatandaşlara sicillerinin bozuk olması, sigortalarının olmaması, hacizli olmaları gibi durumlara rağmen istedikleri miktarda kredi çıkartılacağı vadediliyor.
3.1 milyon takipte
Mart 2018 itibari ile bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeni ile yasal takibi devam eden kişi sayısı 3.1 milyon.
TBB’den uyarı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ilan, mesaj ve internet reklamları aracılığıyla vatandaşlara acil kredi teklifi vaat ederek sahtecilik ve dolandırıcılık yapan kişilere karşı uyarıda bulundu. “Acil kredi”, “hızlı kredi”, “krediniz bir tık uzağınızda” gibi ifadeler kullanılarak vatandaşların sahtecilik ve dolandırıcılık yapan kişilere yönlendirildiği belirtilerek, bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı