Gazete Vatan Logo

Faiz sabit ama satır arasında mesaj var

Fed’in faiz kararını ötelemesi ve TL’nin değer kazanması ile eli rahatlayan Merkez Bankası, faizi sabit tuttu. Ancak PPK açıklamasında satır arasındaki değişlikler dikkati çekti. TCMB, ‘temkinli’ yerine ‘sıkı’ duracağını açıkladı

Faiz sabit ama satır arasında mesaj var

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarına ilişkin beklentilerin ötelenmesi ile eli rahatlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 1 Kasım’da gerçekleştirilecek seçimler öncesi kısa vadeli faizleri sabit tuttu. TCMB, bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını yüzde 7.5’te, marjinal fonlama oranını yüzde 10.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7.25’te sabit bıraktı.

Ancak metinde yapılan bir kaç değişiklikle TCMB’nin para politikasını önümüzdeki dönemde bir miktar daha sıkılaştırabileceğinin sinyalini verdi. Merkez Bankası, ‘temkinli’ yerine ‘sıkı’ duracağını gösterdi.

Kafa karışıklığına son

TCMB sadeleşme süreciyle uyumlu kafa karıştırıcı uygulamalara son verdi. ‘Yatay verim eğrisi’ gibi ibareyi kaldırılması büyüme için pozitif olarak algılandı. TCMB’nin açıklamasında, “Para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, “Para politikası kararlarında sıkı duruşun biraz daha belirginleştirildiği bir eğilim söz konusu. Önceki toplantılara göre, gelecek dönem kararlarında enflasyon görünümünde iyileşme beklentisinin biraz daha geri plana çekildiğini söyleyebiliriz. Para politikasında ‘temkinli’ duruşun yerini ‘sıkı’ duruşun aldığını izliyoruz. ‘Verim eğrisinin yataya yakın tutulması’ ifadesinin kaldırıldığını; yani ters eğimli durumun daha belirginleşebileceğini düşünebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Fed ve kur elini rahatlattı

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Önemli üç gelişmeden bahsedebiliriz. TCMB’nin elini rahatlatan etkenlerden birincisi Fed’in faiz artışlarına ilişkin beklentilerin giderek ötelenmesi. Ayrıca bu ötelenme gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değer kazancına neden oldu. TL’de de yaşanan bu değer kazancı kurun enflasyonist etkisini de bir miktar rahatlatmış oldu” dedi.