Gazete Vatan Logo

Faiz korosuna pabuç bırakmayız

‘Faizi artırın’ baskısı yapanların ülke ekonomisine sabotaj düzenlemeye çalıştığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Birçok kuruluş faizin artırılmasını istiyor. Buna pabuç bırakmayız” dedi

Faiz korosuna pabuç bırakmayız

Doların Türk Lirası karşısında yeni rekorlar kırdığı dakikalarda Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den faiz konusunda önemli açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bazı basın organları koro halinde faiz üzerinden baskı yapmaya çalışıyor. Uluslararası ekonomi alanında yayın yapan birçok kuruluş Türkiye’de faizin artırılmasını istiyor. Buna pabuç bırakmayız” dedi.

Canikli, ekonomi ve politik gündemdeki gelişmeler üzerine TV ve Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Canikli, ekonomiye yönelik saldırılara dikkat çekerek bazı basın organlarının koro halinde faiz üzerinden baskı yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Canikli, hanehalkının döviz talep etmediğini, reel sektörün bu yıl bir problem yaşamayacağını da vurguladı.

Canikli’nin açıklamalarından şu başlıklar öne çıktı:

“Ekonomiye yönelik bazı saldırılar olduğunu biliyoruz. 2017 yılında hem üretim rakamları yakalanacak hem de enflasyonun hedefin altında kalması muhtemeldir. Kurdaki hareketlenmenin enflasyon üzerindeki etkisi minimum seviyede kalacaktır. 2017’de enflasyon hedeflerinde herhangi bir sapma meydana gelmeyecek. Reel sektör bu yıl bir problem yaşamayacak.”

Haberin Devamı

Döviz talebi yok

Hanehalkının döviz talep etmediğini savunan Canikli, şöyle devam etti: “Hanehalkı dövize karşı böyle durduğu sürece ekonomiye sabotaj düzenlemeye çalışanlar amaçlarına ulaşamayacak. Saldırılara karşı koyabilmemizin en önemli nedeni vatandaşımızın sağduyusudur. Vatandaşımız döviz talep etmiyor, piyasaya döviz sağlıyor. Kurda dalgalanma oluşturarak faizin yükseltilmesi talep ediliyor. Uluslararası arenada ısrarla bunun altı çiziliyor. Yani koro şeklinde bir kampanya var.”

Moody’s’in içi boş kehaneti operasyon

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türk bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmeleri üzerine de, “Bu rasyonel olmayan, gerçeği yansıtmayan, içi boş, altı dolu olmayan kehanettir. Kesinlikle bir algı oluşturmaya yönelik etik olmayan bir operasyondur. Çok net olarak söylüyorum, 2017 içerisinde ya da sonu itibarıyla Türk bankacılık sisteminde takibe dönüşüm oranı yüzde 4’e ulaşmayacaktır ve varlık kalitesi de bozulmayacaktır” ifadelerini kullandı. Özellikle reel sektörün içinde bulunulan konjonktür nedeniyle ödemelerinde bir sıkıntı yaşamaması, nakit dengesinde herhangi bir bozulma meydana gelmemesi için 250 milyar liralık çok ciddi kredi alanı oluşturduklarını hatırlatan Canikli, şunları kaydetti: “Moody’s şimdi diyor ki ‘Bir şekilde reel sektör, yaşanan gelişmeler, talepteki düşüş, kurdaki hareketlenme nedeniyle ödeme sıkıntısına girecek, dolayısıyla bankalara olan borçlarını ödeyemeyecekler ve bankaların da varlık kalitesi bozulacak, takibe dönüşüm oranları yükselecek.’ Biz bunu öngörerek, bu gelişmeleri tahmin ederek 250 milyar liralık bu tedbiri aldık.”

Haberin Devamı

Dolarda yeni zirve: 3.74 TL

Dolar/TL’de tüm zamanların rekoru kırıldı. ABD Doları’ndaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dolar/TL güne 3.65 ile zirveden başladıktan sonra değer kayıplarını sürdürerek 3.7441’i gördü. Euro/TL de 3.95’i geçerek, tarihi zirvesine ulaştı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün yüzde 0.1 ila yüzde 1 arasında değer kaybı yaşanırken TL’deki düşüş yüzde 2’yi aştı.

Haberin Devamı

Döviz kurunu baskılayan iç gelişmeler arasında Merkez Bankası’nın faiz adımlarını kullanmayacağı endişesi, Türkiye’ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch’in 27 Ocak’taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi, jeopolitik gelişmeler ve Moody’s’in Türk bankacılık sistemiyle ilgili açıklamaları öne çıktı.

Benzer gelişmelerin satış baskısında da belirleyici olduğunu belirten Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Türkiye’nin reel faizinin artan enflasyon ile beraber gitgide azalması ve negatif pozisyona çevrilmesi piyasa oynaklığının ve kırılganlığının artmasının en önemli sebebi. İlk çeyrek hedefimize kur bir haftada ulaştı, bu gidişle 3.85 olan yılsonu hedefimize de ay bitmeden ulaşacak. Mevcut opsiyon sözleşmelerinin durumu 3.75’e kadar bir hareketi destekliyor. 3.75’i aşan bir kur hareketinde hedefin 3.90 olabileceği yine opsiyon sözleşmeleri görünümünden anlaşılmakta.”

Haberin Devamı

Cumhuriyet 950 TL

Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlayarak 140 liranın üzerine çıkıp rekor tazeledi.

24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 141.45 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı 950 liraya yükseldi. Altının gramı iç piyasa en son Donald Trump’ın ABD Başkanı seçildiği tarih olan 9 Kasım’da

140 TL’yi görmüştü. Uzmanlar, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki sert gerilemenin altını desteklediğini belirtti. Gram altındaki artışta dolar/TL’deki yükseliş etkili oldu.