Gazete Vatan Logo

Faiz indirimine devam!

Erdem Başçı, küresel sorunlar için en güçlü önlemlerinin faiz indirimi olacağını söyledi

Merkez’in iki senaryosu da aynı: Faiz indirimine devam...

Küresel ekonomik sorunlara yönelik erken ve geç çözüm olmak üzere iki senaryo olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “İki senaryoya göre de yapacağımız ortak bir şey var. O da faizlerde ölçülü indirim” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel sorunlar için en güçlü önlemlerinin faiz indirimi olacağını söyledi. Kendilerini iki senaryoya göre hazırladıklarını belirten Başçı, “İkisinde de yapacağımız ortak bir şey var. O da faiz oranlarında ölçülü indirim” diye konuştu. Başçı, dün birkaç yayına yaptığı açıklamalarda dünyadaki fırtınaya karşı alınacak önlemleri açıkladı. Zorunlu karşılıklarla ilgili hiç adım atmadıklarını belirten Başçı, iki senaryoyu şöyle anlattı:

“A senaryosu dünyada küresel sorunlara çözüm erken bulundu. Alınan önlemler çözümün erken bulunduğu şeklinde bir izlenim doğurursa, piyasalarda fiyatlamalar ona göre oluşacak olursa o zaman bütün gelişmekte olan ülke paraları ve TL hızlı değer kazanacak. Dolayısıyla döviz kurları hızla düşecek. İkinci ihtimal, geç ya da tatminkar olmayan çözüm. Bu piyasalardaki hızlı satış eğilimi biraz daha dalgalı bir seyir içerisinde devam edebilir. O zaman da bütün gelişmekte olan ülkelerin paralarında olduğu gibi TL’de de değer kaybı yaşanabilir. Faiz indirimi her ikisinde de gerekiyor.”

‘Faizle oynarız’ mesajı

Değişik senaryolara göre faiz indirimi opsiyonunun açık olduğunu anlatan Başçı, “Şartlara bağlı olarak bunlar değerlendirilebilir ama en azından şunu gösterdik; Merkez Bankası şu anda faizleri indirme yeteneğine de artırma yeteneğine de sahip. Bunun da döviz kurları üzerinde öyle korkulan ürküten bir etkisi olmaz” diye konuştu.
“Türkiye’de ekonomik durgunluk tehlikesi ne kadar var” sorusu üzerine de Başçı, durgunluk riskinin çok yüksek olmadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Yurt dışından TL’nin değerlenmesi yönünde spekülatif bir baskı görüyor musunuz?” sorusuna ise “O aşamayı geçtik. Türkiye’de şu anda döviz piyasası son derece derin” yanıtını verdi.

‘Önlemlerin etkisini ikinci yarıda görmeye başlarız’

Erdem Başçı, cari açık sorunuyla ilgili öncelikli tedbirlerin tüketim üzerinde yoğunlaşmasını istediklerini belirterek, BDDK’nın çok yerinde düzenlemelerle devreye girdiğini anlattı. BDKK’nın tedbirlerinin meyvelerini almaya başladıklarını ifade eden Başçı, “Tüketici kredilerindeki artış hızı, hızla makul seviyelere geliyor. Bunun cari açık üzerinde de olumlu etkilerini görmeye başlayacağız. Temmuz’dan itibaren görülecek” şeklinde konuştu. Başçı, Merkez Bankası ve BDDK arasında iyi bir işbirliği bulunduğunu söyledi.

ABD değil, AB’ye bakmalı

“Piyasalar AB’nin aldığı tedbirlerden tatmin olmuş değil. Biz Türkiye’ye etkileri en aza indirmek için neler yapılabilir. 21 Temmuz’da bunu enine boyuna tartıştık” diyen Başçı, şöyle konuştu: “Çok ani bozulma olursa gerekirse ana toplantı yaparız dedik. Burada Avrupa’ya odaklanmamız lazım. Avrupa Merkez Bankası’nın ne yaptığını dikkatle izlemek lazım. ABD’yle ilgili S&P’nin kararı ekstra zorlaştırdı. Güvenli liman olarak görülen ABD kıymetleri görülür. Burası da güvenli liman mı diye bir soru işareti de buradan geldi. Oradaki sorunun çözülmesi daha kolay bir durum. Avrupa’ya odaklanmak gerekiyor.”

‘IMF’nin 2012 tahmini tutarsız’

Başçı, bu yıl 70 milyar dolar cari açık beklediklerini söyledi. IMF’nin beklentilerinin daha yüksek olduğuna işaret edilmesi üzerine de Başçı, 2011 beklentileriyle fazla uyumsuzluk olmadığını ancak IMF’nin 2012 için yüzde 9 cari açık ve yüzde 2.5 büyüme tahmininde tutarsızlık gördüklerini vurguladı. Başçı, küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye’deki büyümeyi etkilemesi halinde cari açığın düşüş göstereceğini ifade etti. Başçı, Merkez Bankası’nın farklı ekonomik modeller aramadığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı