Gazete Vatan Logo

Faiz indirim yarışı başladı

* Yapı Kredi, taşıt kredisi faiz oranlarında indirim açıkladı. Yapı Kredi’den yapılan açıklamaya göre, bankanın YTL cinsi sıfır kilometre taşıt kredisi faiz oranı 1-60 ay vadede yüzde 1.60’dan yüzde1.57’ye düşürüldü.

* Denizbank binek ve ticari taşıt kredi faiz oranlarını 1 aydan 48 ayakadar olan tüm vadelerde yüzde 1.69’dan yüzde 1.64’e indirirken, tüketici kredisi faiz oranlarını 3 aydan 36 aya kadar olan vadelerde yüzde 1.99’dan yüzde 1.85’e düşürdü.

* Halk Bankası, bireysel kredi faizoranlarını düşürdü. Özel Tüketici Kredisi faiz oranı, 1-48 ay vadede yüzde 1.79’dan 1.59’a, Taşıt Kredisi faiz oranı, 1-36 ay vadede 1.75 ve 1.80’den 1.64 ve 1.69’a ve Konut Kredisi faiz oranı, 1-120 ay vadede yüzde 1.43’ten, 1.36’ye çekildi.

* 120 ay vadede uygulanan sabit faiz oranını yüzde 1.38’den yüzde 1.29’a indiren Anadolubank, 12 ay vadedeki konut kredisini ise yüzde 1.25’den veriyor.

Dövizin düşüşü konutun cazibesini daha da artırdı
Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat)


* Piyasada hızlı bir iyileşme bekleniyor. Yabancı yatırımcılar, bankalar ve iştiraklerini sadece yatırımcı değil, oyuncu olarak göreceğiz. Konut ihtiyacı hep devam ediyor. Ekonomideki dalgalanmada alım ertelenmişti. Yakalanan bu istikrarla beraber alım yönünde harekete geçecekler. Kredi faiz oranları düşecek. Konutta tekrar büyük bir canlılık bekliyoruz. Ayrıca dövizin bir yatırım aracı olmaktan çıkması ve mevduat faizlerinin düşmesi gibi etkenler önümüzdeki dönemde konut ve gayrimenkulü daha cazip hale getirecek. Orta ve uzun vadeli yatırımlarda en çok kazandıran yatırım aracı olacak.


Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı)

Talepte canlanma olacak ama tüketici bilinçlendi Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı)


* Önümüzdeki dönemde mortgage daha fazla oturacak. Faiz oranları daha da düşecek. Bununla talep artacak. Ama talep canlanırken tüketici daha bilinçli. 2005’teki gibi değil. Alım yaparken ihtiyacı, lokasyonu ve gelir düzeyine göre seçim yapıyor. Bunun sonucu orta ve uzun vadede daha sağlıklı bir piyasa oluşuyor.

Büyük hareketlilik için faizde düşüş bekleniyor

İsmet Ergül (Aktürk Yapı)

* Piyasada çok büyük bir iyimser beklenti egemen. Yaz tatilinin bitmesiyle birlikte büyük bir hareketlenme olacak. Konut kredilerinde faizlerinde düşüş eğilimi başladı. Faiz oranların daha düşmesini de bekliyoruz. Düşüşle birlikte talep önemli oranda canlanacak.

Uğur Dumankaya (Dumankaya İnşaat)

Ertelenen konut talebi alıma geçecek


* Seçimleri geride bırakmamızla gayrimenkule olan ilgi artacak. Özellikle nitelikli konut ihtiyacı her geçen yıl yükseliyor. Üretilen konutlara bakıp arz fazlasından bahsetmek için çok erken. Tam tersine yükselen faiz dolasıyla 14-15 aydır ertelenen talep, alıma dönüşecek.


Faiz düşüşüne vergi indirimi eklenirse otomotiv canlanır

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Yüksel Mermer

Yenİ hükümetten, özellikle faiz indirimi, 20 yaş hurda indirimi ve AB ile ilişkilere hız verilmesi gibi taleplerimiz olacak. Seçimlerden önce bekleme vardı. Kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesiyle birlikte otomobil satışların artacağını öngörüyoruz. Satışların artışında vergi indiriminin etkisi büyük olacaktır.


Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli bir eşik

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar

Özellİkle faizler bizi çok yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri önem taşıyor. Bu seçimin de sorunsuz geçilmesi durumunda faizlerde bir parça düşme beklentisi var. Bunun da bizim satışlarımıza yansıyacağını düşünüyoruz. Otomotivde tek parti hükümeti bir rüzgar getirip satışları hareketlendirebilir.


İleriye dönük borçlanma korkusu bitti
Mustafa Boydak/Boydak Holding Başkan Vekili

Şu anda mobilya sektöründe işler normal seyrinde gidiyor. Seçimden yine tek partinin çıkmasıyla iç pazarda satışların canlanması anlamında daha iyimser bir hava yakalanacağını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi de sorunsuz atlatılırsa bu beklentimiz çok daha hızlı gerçekleşir. En azından artık durgunluk olmaz. İhracatta zaten sorunumuz yok. İç piyasada seçim öncesine kadar insanlar ileriye dönük borçlanmaktan çekiniyordu. Artık belirsizlik bitti, herkes önünü görüyor. Canlanmayla birlikte mevcut işlerimizin yüzde 15-20 artacağı inancındayım.

Haberin Devamı