Gazete Vatan Logo

Faiz düştü iştah açıldı

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Oğuz, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin bankaların tüm kredi türleri faizlerine yansıdığını belirterek, “Yatırım iştahı tekrar ortaya çıktı” dedi

Faiz düştü iştah açıldı

Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 0.5 puan indirime gitmesi piyasa faizlerinde düşüşe yol açtı. Bankaların ticari kredilere uyguladığı faizlerde 2 puanın üzerinde gerçekleşen düşüş piyasalarda canlılık beklentisi yarattı.

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının bankalarda bütün kredi türlerinde faizlere yansıdığını söyledi. Oğuz, 2015’te ertelenen taleplerin devreye girmesi ve faiz düşüşünün etkisiyle orta ve uzun vadeli yatırım kredilerine talebin arttığını bildirdi.

Hareket başladı

Akbank’ın, aile şirketleri hakkında araştırma sonuçlarının değerlendirildiği toplantı sonrası Reuters’ın sorularını yanıtlayan Oğuz, “Faizlerin düşmesine bağlı olarak firmalardan, özellikle yatırım taleplerinin, yatırım iştahının tekrar ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Bankalara kredi konusunda kredi talebi gelmeye başladı” dedi. TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.50’den yüzde 10’a çekmişti.

Haberin Devamı

Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, faizlerin Merkez Bankası’nın kararının ardından geriye gelmeye başladığını anlatarak, devamla şu değerlendirmede bulundu: “Biz yavaş yavaş bir hareketlenme hissetmeye başlıyoruz. Mevsimsel faktörler de devreye giriyor. Faizlerin düşmesine bağlı olarak firmalardan özellikle yatırım taleplerinin, yatırım iştahının tekrar ortaya çıkmaya başladığını, kredi talebi gelmeye başladığını görüyoruz. Bunu özellikle orta ve uzun vadeli yatırım kredilerinde görüyoruz. Her sektörden talep alıyoruz. Biraz 2015’te ertelenen talepler de devreye girmeye başladı. Düşük faiz ortamı biraz hareket canlılık getirecek. Bunu hem sektör olarak hem de Akbank olarak görüyoruz.”

Çöküş ailevi konulardan

BÜLENT Oğuz, “Aile Şirketleri için Sürdürülebilir Başarının Anahtarları” araştırması sonuçlarını değerlendirirken, şirketlerin yüzde 95’inin, KOBİ’lerin yüzde 98.8’inin aile şirketi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Dördüncü kuşağa geçebilenlerin oranı yüzde 3. Aile şirketlerinin yüzde 80’inde çöküşün nedeni ailevi konularda alınan kararlar. Yalnızca yüzde 20’si ticari konular nedeniyle çöküyor.”

Haberin Devamı

Mart’ta KOBİ kredileri yüzde 15 büyüdü

MART ayında yıllık bazda ticari kredilerin yüzde 15 büyüdüğünü, KOBİ kredilerinde de benzer büyüme oranları olduğunu belirten Oğuz, büyümenin bu yıl yüzde 15-20 aralığında olmasını beklediklerini söyledi. BDDK rakamlarına göre KOBİ’lerdeki takibe dönüşen kredi oranının yüzde 4’ün biraz üzerinde olduğunu belirten Oğuz, Akbank’ta bu rakamın yüzde 3’ün altında olduğunu ifade etti. Hükümetin turizm ve taahhüt sektörlerine yönelik açıkladığı yapısal önlemleri hatırlatan Oğuz, “Bunların üzerinden, BDDK ile bankalara da bir takım imkanlar getiriliyor. Dolayısıyla bu alanlarda beklendiği kadar kötü sonuçlar ortaya çıkmayacaktır. Alınan önlemlerin, bankalara kredileri yeniden yapılandırılması konusunda sağlanan imkanların sektöre bir soluk getireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı