Gazete Vatan Logo

Faiz düşsün diye vergiden feragat

Piyasaları canlandırmak için bazı ürünlerden aldığı vergilerden bir süreliğine feragat eden hükümet, bir benzer uygulamayı kredi faizleri için de yapabilir. BSMV, stopaj, munzam karşılık gibi paranın maliyetini artıran vergilerde indirim gündemde

Faiz düşsün diye vergiden feragat

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de faizlerin gerekenden yüksek olduğunu, Merkez Bankası’nın (TCMB) bununla mücadele gücü ve hareket alanlarının bulunduğunu söyledi. Zeybekci, mevduat faizlerini kontrol altına almak için karşılık oranları ve vergilerin kullanılabileceğini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, Türkiye’de faiz oranlarının yüksek olduğunu sıklıkla gündeme taşıyor. Bankacılar enflasyonu ve mevduat faizinin maliyetini dikkate alarak kredi faizlerinde çok fazla hareket alanlarının olmadığını savunuyor.

Bankacılar ile hükümet yetkililerinin yaptığı son toplantıda rakamlar masaya kondu ve bu arada vergisel anlamda da yapılabilecek bazı adımlar olabileceği tartışıldı. Hükümetin piyasaları canlandırmak adına başta beyaz eşya olmak üzere konut ve mobilyada yapılan vergi indirimlerini hatırlatan bankacılar, kredi maliyetlerinde bir düşüş için de yine benzer bir uygulamanın yapılabileceğini söyledi. Bu toplantıdan hükümet tarafı, konuyu Maliye açışından da tartışarak bir karara varacaklarını belirterek ayrıldı.

Haberin Devamı

Zeybekci sinyali verdi

Reuters ile bir söyleşi gerçekleştiren Nihat Zeybekci, “Nominal faiz, mevduat ve kredi faizleri hakikaten olması gerekenin üzerinde. Bunu aşağı çekmenin yolu enflasyonla kalıcı mücadele ve Türkiye’nin finans imkanlarını genişletmek” dedi. Zeybekci, şöyle devam etti: “Faizle ilgili şu anda TCMB’nin elinde çok güçlü hareket alanı var. Öyle bir iklim doğacak ki, adımlar atılacak. Mevduatın, kredinin üzerindeki kamu maliyetine tekrar bakmak lazım. İyileştirmede kullanılacak araç, alınan karşılık oranları ya da vergilerin düşürülmesi olabilir.”

Asıl hedef enflasyon

Hedeflerinin enflasyonu tek hanelere düşürmek daha sonra da yüzde 8-8.5 düzeylerini yakalamak olduğunu vurgulayan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti: “Bu yıl enflasyonda radikal iyileşmeleri görmek pek olası görünmüyor. Ama tek haneli rakamda tutmak, hele yüzde 9’un altına düşmeyi öngörebiliyorum. O anlamda tedbirler almaya devam ediyoruz” Enflasyon Haziran’da düşüşünü sürdürerek, yüzde 10.90’a inmişti. Beklentiler Temmuz’da düşüşün devamı, ardından da yeniden yükseliş yaşanacağı yönünde.

Haberin Devamı

Maliyeti 3 puana yakın düşebilir

Kredi faizinin maliyeti hesaplandığında yaklaşık 300 baz puan ya da başka bir ifadeyle yaklaşık yüzde 20’lik bölümün kamusal yükler olarak kabul edilen BSMV, stopaj, harçlar, karşılıklar, KDV ve munzam karşılıklar gibi kalemlerden oluştuğu dikkati çekiyor.

Bir başka deyişle devlet bir süreliğine de olsa tüm bu uygulamalardan feragat etse kredi maliyeti yüzde 16-17’lerden yüzde 13’lere kadar geri gelebilir.

Bankaların aldıkları ücret ve komisyon gibi gelirleri bir yatırımcı için finansman maliyetini yaklaşık 2.5 puan düşürüyor. Yani bankaların aldığı ücret ve komisyonlar olmasa yüzde 17’lik faiz aslında kurumsal müşteriler yüzde 20’lerle kullanmak zorunda kalacak. Kalan yarıda ne var diye bakıldığında kaynak tarafı var.