Gazete Vatan Logo

Faiz düşerse konutta bu yıl da rekor gelir

Merkez Bankası’nın faiz indirimi konut sektörünü memnun etti. Faizin % 1.20’lerden aşağı inmesiyle konut satışlarının hızlanacağı belirtiliyor. Yıl sonunda 1.5 milyonla rekor bekleniyor

Faiz düşerse konutta bu yıl da rekor gelir

Geçtiğimiz yıl 1 milyon 289 bine ulaşarak rekor kıran konut satışlarının, bu yıl 1.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Konut satışlarında en belirleyici etken faiz oranları oluyor. Geçtiğimiz yıl psikolojik sınır olan yüzde 1’in üzerinde seyreden ancak şu anda yüzde 1.20 seviyelerinde olan faiz oranlarının düşmesiyle konut satışlarının patlama yapacağı öngörülüyor. Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz hafta yaptığı faiz indirimini memnuniyetle karşılayan konut sektörü temsilcileri, bu kararın etkisiyle satışların ikinci çeyrekten itibaren daha da hızlanacağını belirtiyor.

Kredi yaygınlaşır

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yatırımcının gayrimenkule özel ilgisi olduğunu, burada konut dışında gayrimenkul ürünlerine de ilgi gösterildiğini söyledi. Yatırımcının “Bir gayrimenkul alayım, yatırım olsun” diye düşündüğünü dile getiren Torun, gayrimenkul sektörünün geniş bir alanı kapsadığının altını çizdi. Torun, faiz indiriminden memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, “TCMB’nin bu açıklaması rakamsal açıdan olmasa da psikolojik olarak önemli. Özellikle konut alıcıları için yıllık yüzde 12-13 olan faiz oranının yüzde 10’a düşmesi sektör için önemli bir gelişme olacaktır ve konut kredisi yaygınlaşacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye genelinde konut satışlarının Şubat’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 101 bin 703’e çıktığını hatırlatarak, “Yılın ilk çeyreğinden sonra artış hızlanarak devam edecek” dedi. Yılın ilk ayına hafif düşüşle başlayan konut satışlarının yeniden artıya geçtiğini anlatan Ağaoğlu, şunları söyledi: “Olumsuz olayların etkisi de geçecek ve vatandaş konut alımında daha çok harekete geçecek. 2016’nın ilk çeyreğinden sonra ivmenin yeniden artarak devam edeceğini düşünüyorum. Yılın sonunda 1.5 milyona çok yakın bir satışın gerçekleşeceğini düşünüyorum.”

Yerinde karar

Ağaoğlu, faizlerin düşüşünün çok yerinde bir karar olduğunu, gelecek ay da faiz indirimi beklediğini dile getirerek, “Faizlerin düşmesi gerçekten yerinde oldu. Satışların hızlanmasında bunun da etkisi olacaktır. Türk insanının konut talebi çok fazla. Faizler aşağı indiğinde erişim kolaylaşıyor. Dolayısıyla iç pazar canlanıyor. Dışta da talep var. Bu sayede güzel rakamlar bekliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

0.99 bile algıyı değiştiriyor

YDA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye’nin pozitif büyümesini tüm olumsuzluklara rağmen sürdürdüğünü belirterek, “Konut açısından Türkiye’de gerçek manada arz-talep dengesi var. Türkiye’de hâlâ konut açığı ve talebi bulunuyor” dedi.

Konut satışlarında artışın devam edeceğini anlatan Arslan, şöyle konuştu: “Satışların 1 milyon 400 bine yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. Arslan, faiz indiriminin çok pozitif bir gelişme olduğunu ve hemen kredilere yansımasını beklediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Tüketiciler aylık kredi faiz oranının yüzde 1’in altında olmasını istiyor. Yani aylık yüzde 0.99 bile olsa çok farklı bir algı oluyor. Ben konut kredilerinin aylık yüzde 1’e düşmesi halinde konut satışlarında patlama yaşanacağını düşünüyorum. İnşallah TCMB bu faiz indirimlerine emin adımlarla devam ederse yansımalarını hemen göreceğiz.”

Haberin Devamı

İlk fırsatta % 1.10’a düşer

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kararından sonra TCMB’nin de faiz indirimine gitmesinin önemine dikkati çekerek, “Bundan sonra bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmesini bekliyoruz” dedi. Konut kredisi faiz oranlarının şu anda yüzde 1.20’lerde olduğunu anımsatan Dumankaya, ilk fırsatta beklentilerinin bu oranın yüzde 1.10’a düşmesi olduğunu aktardı. Dumankaya, “Faiz oranının düşmesiyle daha çok kitle kredi kullanır. Çünkü yüzde 0.80’lerden buralara geldi. Oranların düşmesi satışlara pozitif yansıyacaktır” diye konuştu.