Gazete Vatan Logo

Faili meçhullerde flaş gelişme

O isim Türkiye'ye iade edilebilir

Türkiye ile Kosova arasında, suçluların iadesi antlaşması imzalandı. Uğur Mumcu, Çetin Emeç ve Tarık Dursun cinayetlerinde ölüm emrini verdiği ileri sürülen Şefik Polat adlı zanlı için de iade umudu doğdu. 1993’deki Mumcu suikastinden sonra Kosova’ya kaçıp iç karışıklılar sırasında paralı askerlik yaptığı da belirlenen Polat, Almanya’dan da siyasi sığınma hakkı istemişti. Mumcu suikastinde Polat ile birlikte, bombayı koyduğu öne sürülen Oğuz Demir adlı firari de 19 yıldır aranıyor.

Türkiye, 2008’de bağımsızlığı elde eden Kosova ile, Priştine’de suçluların iadesi antlaşması imzaladı. Antlaşma, Başbakan Erdoğan ve Bakanların imzasından sonra tasarı haline getirilerek 30 Kasım 2012 günü TBMM’ye sunuldu. Tasarı, Dışişleri Komisyonu ve Genel Kurulda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Antlaşma iki ülke vatandaşlarından suça karışanların teslimini öngörüyor.

ŞEFİK POLAT KİM?

Uğur Mumcu, Çetin Emeç ve Tarık Dursun cinayetlerinde ölüm emrini verdiği gerekçesiyle aranan İslami Hareket Örgütünün Yasama Şurası lideri Şefik Polat’ın da, bu ülkede olduğu sanılıyor. Polat, 1993’deki Mumcu suikastinden sonra Kosova’ya kaçmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Polat’ın adının basına erken yansımasının ardından kaçtığını ve Kosova’da olduğunu açıklamıştı.

Yugoslavya’nın parçalanması sırasındaki iç karışıklardan da yararlanarak izini kaybettiren Polat, daha sonra Almanya'da ortaya çıktı. Polat, bu ülkeye iltica edebilmek için kendisini PKK'lı olarak tanıttı ve sığınma hakkı istedi. Polat bir süre mülteci kampında kalıp daha sonra yeniden izini kaybettirdi. Kosova’ya döndüğü sanılan ancak Almanya’ya iltica başvurusu talebi de devam eden 1958 Batman Gercüş doğumlu Şefik Polat’ın, İran’daki bir kampta askeri eğitim gördüğü de belirlenmişti.

Haberin Devamı