Gazete Vatan Logo

Facianın sorumlusu kim!

Zeytinburnu’da çöken 7 katlı bina 2 cana mal oldu. Çökme sırasında hayatını kaybeden 5 yaşındaki Mehmet Özdener’in dedesi facianın büyük bir ihmalden kaynaklandığını belirterek “Bunun sorumlusu kim? Müteahhit mi, belediye mi? Mahkemede hesap soracağız” dedi

Facianın sorumlusu kim!

Yer İstanbul Zeytinburnu, Rauf Denktaş Caddesi. Saat 16:30. Torunları 5 yaşındaki Ahmet Kaan ile Mehmet’i kreşten alan Yavuz Özdener kaldırımda ilerlerken yanından geçtikleri 7 katlı bina büyük bir gürültü ile çöktü. 3’ü enkaz altında kaldı. Ancak en şanssızları Mehmet Özdener’di. Dedesi ve kardeşi enkaz altından yaralı kurtulurken o ise tehlikeli bulunduğu için daha önceden boşaltılan binanın altında kalarak can verdi.

‘Eve yaklaşmıştık’

Dede Yavuz Özdener dün hastaneden taburcu olduktan sonra torunu Mehmet’i Adli Tıp Kurumu’ndan aldı. Ordu’ya doğru defin işlemleri için yola çıktı. Yola çıkmadan önce de yaşadıklarını VATAN’a anlattı: “İki torunumu kreşten aldım ve kaldırım kenarında eve doğru yürüyorduk. Torunlarımı bize götürüyordum. Çünkü bize geldiklerinde çok mutlu oluyorlardı. Eve çok yaklaşmıştık. Tam o sırada bir gürültü duyduk. En son gözümüzü hastanede açtık. Onlar tam önümde yürüyordu. Toz bulutun içinde çocukları bulamıyordum. Vatandaşlar gelip çıkardı. Çocuklar bu akşam bizde kalacaktı. Ben önemli değilim. Keşke bana bir şey olsaydı da onlara olmasaydı. Ben gitseydim keşke.”

Haberin Devamı

Cehennem gibiydi

Yavuz Özdener, kaldırımda yürürken torununu kaybettiğini ve sorumluların hukuk önünde hesap vereceğini söyledi: “Yolda, kaldırımda en sevdikleriniz ile yürüyorsunuz ve ve birden bina çökerek altında kalıyorsun. . İkiz torunundan biri hayatını kaybediyor. Düşünsenize cehennem gibi. Sonradan öğrendim, binanın yıkılmasına karar verilmiş. Belediye 2 yıl önce binanın boşaltılma kararını almış. Yıkılmasını istemiş ama yıkamamışlar. Ben şimdi canımın bir parçasını orada bıraktım. Kim sorumluysa bunun hesabını hukuk önünde soracağız. Müteahhitse müteahhit, belediye ise belediye hesabını verecek.”

Savcılık el koydu

Zeytinburnu’nda 1’i çocuk 2 kişinin ölümüne ve 17 kişinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı tarafından da soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında binanın boşaltılma kararını alan belediye yetkilerinin, bina sahiplerinin ve müteahhidin ifadelerine başvurulacak.

Haberin Devamı

7 katlı bina 5 saniyede yerle bir oldu

Kameralara yansıyan bu görüntüler Zeytinburnun’da 7 katlı binanın çökmesi olayında yaşanan dehşetin boyutunu gözler önüne serdi. Kayıtta saat 16.30’u gösteriyor. Zeytinburnu’nun en işlek caddelerinden biri.. Onlarca kişi hareket halinde ve hiçbirinin bir kaç saniye sonra olacaklardan haberi yok. Kayıt saatinin saniye bölümü 29’u gösterdiği sırada müthiş bir gürültüyle birlikte çökme başlıyor. 7 katlı binanın olduğu yere yığılıp kalması, gözden kaybolması, yerinde devasa bir toz-duman bulutunun yükselmesi sadece 5 saniye sürüyor. Bundan sonra panik hakim caddeye. Kaçışanlar, iş yerlerinden fırlayanlar görülüyor. Onların arasında kaldırımda bebek arabasıyla uzaklaşmaya çalışan bir kadın da var. Bir süre sonra bu kez çöken binanın bulunduğu yere doğru bir koşturmaca görülüyor. Herkesin amacı ne olduğunu anlamak ve yardım etmek.

İkizlerin son anları kamerada

5 yaşındaki Mehmet Bilge, ikizi ve dedesiyle 7 katlı binanın yanından geçerken çökme oldu. Mehmet hayatını kaybetti. İkizlerin dedeleriyle birlikte binanın yanından geçmesi ve çökme anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Haberin Devamı

Antalya’dan gelmişti

Olay sırasında hayatını kaybeden bir başka kişi de 60 yaşındaki emekli Mehmet Akbaş oldu. Akbaş’ın ise Antalya’da yaşadığı, geçtiğimiz Çarşamba günü Zeytinburnu’nda yaşayan çocuklarını görmek için İstanbul’a geldiği öğrenildi. Alışveriş yapmak için dışarı çıkan Akbaş’ın çöken binanın yanından geçtiği ve bu sırada binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalarak can verdi. Akbaş’ın cenazesi, ailesi tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak, defnedilmek üzere Antalya’ya gönderildi. Akbaş’ın cenaze namazının yarın Türbeli Camii’nde kılınacağı öğrenildi.

‘2 yıl önce boşaltıldı hissedarlar anlaşamadı’

Çöken binayla ilgili Zeytinburnu Belediyesi’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu ifadeler kullanıldı:”Zeytinburnu Rauf Denktaş Caddesi’nde bulunan Kuran Sitesi 1993’te ruhsat, 1997’de ise 56 daire 3 dükkan olarak iskan almıştır. 2015’te mülk sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki vermiş olduğu bir yapı denetim kurumuna başvurup bina analizi yaptırmıştır. Yapı denetim kurumunun raporuna göre binanın riskli olduğu tespit edilmiştir. Buna müteakiben belediyemiz tarafından acil tahliye işlemlerine başlanmıştır. 24 Aralık 2015’te tahliye edilen bina mühürlenmiş, elektrik, su ve doğalgazı kesilmiş, çevrede gerekli tedbirler alınmış ve uyarılar yapılmıştır. Binanın girişi demirlerle kaynak yapılarak kapatılmış ve kimsenin içeriye girememesi sağlanmıştır. Ancak bu süreçten sonra bina hissedarları ne yazık ki kendi aralarında binanın yıkılması konusunda anlaşamamış, 3’te 2’lik çoğunluğu sağlayamamışlardır. Hissedarların bir kısmı binanın güçlendirilmesini, bir kısmı yıkılıp yeniden yapılmasını savunmuşlar, fakat sonuca varamamışlardır. Bu ihtilaf sebebiyle yaşanan gecikme esnasında ise maalesef bu elim olay gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak 6306 sayılı yasanın 5’inci maddesine göre “Maliklere verilen süreler içerisinde maliklerce yıktırılmayan riskli yapılar mülki amire bildirilir ve bu yapıların tahliyesi ve yıktırma işlemleri, mülkî amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır veya yaptırılır.”

Müteahhitler etik olmaz diye yıkmamış

Zeytinburnu Kaymakamı Ali Taşkın Balaban, çöken binanın çevresindeki 27 hasarlı binanın tahliye edildiğini söyleri. Kaymakam Balaban, yetkili mercilerce çöken binanın yıkım kararının daha önce verildiğini belirterek “İlgili müteahhide gerekli yıkım kararı yapılmış. Ancak bu kişiler, kendileri yıkmadılar, ‘idare yıksın’ demiş. İdare, belediyemiz yönlendirilmiş kaymakamlığımızca. İhaleye çıktı ancak herhangi bir müteahhit bunun yıkımını üstlenmedi, kendi etik kurallarına aykırı olduğu için. Neden? Bir arkadaşlarının ekmeğine neden olmak istemedikleri gibi çarpık bir etik anlayışla bu ihaleyi kimse almadı. Sonuçta olay, bu üzücü noktalara kadar geldi. Böyle garabet bir durumun da önüne geçilmesi lazım. Müteahhit camiasının bu önemli hususta biraz kafa yorması gerektiğini düşünüyorum. Üç binamız aşırı tehlike arz etmiş durumda” dedi.