Gazete Vatan Logo

Facebook, video sahiplerine reklam parası verecek

Facebook, video sahiplerine reklam parası verecek

Facebook, videolardan aldığı reklam gelirlerini bu klipleri yükleyen kişilerle paylaşacak. Facebook’ta "Tavsiye Edilen Videolar" adlı bir bölüm olacak.

Burada farklı videolardan klipler olacak ve aralara reklam serpiştirilecek. Uzun süre izlenen videoların sahipleri gelirden daha fazla pay alacak. Reklam gelirlerinin yüzde 45'i Facebook'a ait olacak. Facebook'a yüklenen videoların günde toplam 4 milyar kez izlendiği belirtiliyor.

Facebook-YouTube savaşı

IHS danışmanlık şirketinden reklam uzmanı Eleni Marouli, bunun YouTube’a tehdit oluşturabileceğini söyledi. Marouli, "Facebook var gücüyle video pazarına giriyor. Aralık 2014'te Facebook, video izlenme oranında ilk kez YouTube'u geçti. Gelecek yıldan itibaren YouTube'un pazar payının düşmesini bekliyoruz" dedi.

Geçen ay Amerikan yayın şirketi HBO, bazı televizyon programlarını Facebook'tan yayımlayacağını açıklamıştı.

Video yükleyicilerine para önerilmesinin daha fazla yayıncıyı Facebook'a yönlendirebileceği belirtiliyor.

YouTube, içerik yaratıcılarına videolardan önceki reklamlardan elde edilen gelirin yüzde 55'ini verirken, Facebook bu yüzde 55'i birkaç içerik yaratıcısı arasında paylaştıracak.

Haberin Devamı

'İnternette reklam gelirlerinin dörtte biri Facebook'un olacak'

Eleni Marouli, "Bu sıradışı ya da cömert bir model değil. Ancak Facebook'la YouTube arasında video sahiplerini kendilerine çekmek için parasal bir savaş yaşanabilir" dedi.

Facebook 2015'in ilk üç aylık döneminde 3.3 milyar dolarlık reklam geliri elde etti. Bunun yüzde 73'ü mobil reklam gelirleri.

Eleni Marouli, "Facebook, değişime çabuk ayak uydurabilen bir şirket. 2012'de hiç mobil reklam geliri yoktu. 2 yıl içinde mobil gelirlerin reklam gelirleri içindeki payı yüzde 60'ın üzerine çıktı. Tahminlerimize göre, 2018'e kadar Avrupa'da internet üzerinden reklam gelirlerinin yüzde 25'ini Facebook alacak. Bu oran ABD'de daha da fazla olacak" dedi.