Gazete Vatan Logo

Facebook'un yeni uygulaması çıktı

Facebook sessiz sedasız Google Play’e yeni bir uygulama daha yükledi. Facebook Lite adlı uygulama düşük bağlantı hızına sahip ve eski Android sürümlü cihaz kullanan kişileri hedefliyor.

Facebook, giriş seviyesi Android telefonlarda yavaş çalışan uygulamasına nihayet çözümü buldu. Artık Google Play üzerinde iki farklı Facebook uygulaması var. Bunlardan ilki bildğimiz uygulama, diğeri ise yeni Facebook Lite uygulaması.

Facebook’un yeni Android uygulaması Facebook Lite‘ın boyutu sadece 252kb. Standart Facebook uygulaması gibi zengin özelliklere sahip değil. Zira mobil bağlantı hızı yavaş olan (2G vb.) ve ucuz Androidli cihazların popüler olduğu ülkeleri hedefliyor.

Yukarıdaki tanım Bangladeş, Nepal, Sri Lanka gibi Asya ve Afrika ülkelerini işaret ediyor ama Facebook Lite, Türkiye’de ve dünyada eski sürüm Android cihaz kullanan tüm kullanıcılar için ilaç niteliğinde bir uygulama.

Facebook Lite’i hangi sürümler indirebilir?

Facebook Lite’i indirmek isteyen isteyenler için hemen belirtelim, uygulama Android 2.2 ve üzeri sürümler için uygun görünüyor. Denediğimiz Android 4.1 üzeri sürümlü farklı cihazlara indirmek mümkün olmadı. Bunun nedenini Facebook’un Reklam gösterebildiği güncel uygulamasını kullandırmak istemesi olarak açıklayabiliriz.

Yine de Facebook Lite uygulamasına web üzerinden bakarak telefonunuzun uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.

Facebook sadece gelişmiş akıllı telefon kullanıcılarının peşinde değil Internet.org projesiyle dünyanın her köşesini internete bağlamak isteyen Facebook, hatırlarsanız ilk olarak Mart 2011’de satın aldığı İsrailil girişim Snaptu ile bu kitleyi önemsediğini göstermişti. Temmuz2011’de de Java tabanlı telefonlar için basit ama işe yarar bir uygulama geliştirmişti.

Bir dönem 0.facebook.com üzerinden ücretsiz bağlantı da sunan Facebook, Android’in yaygınlığınıve sürüm parçalılığını bir fırsata dönüştürüyor. Sadece gelişmiş akıllı telefon kullanıcılarının peşinde olmadığını gösteriyor ki bunu yapan sadece Facebook değil.

Twitter da s40 temelli Nokia kullanıcılarını düşünmüş, Firefox OS için uygulama geliştiren ilk sosyal ağlardan biri olmuştu.

Haberin Devamı