Gazete Vatan Logo

Facebook PKK bayrağını sansürledi

Almanya'da Sol Parti milletvekili Sabine Leidig, dokunulmazlığı kaldırılan Gohlke'ye destek vermek için PKK bayrağıyla çekildikleri fotoğrafın, Facebook tarafından sansürlediğini iddia etti.

Facebook PKK bayrağını sansürledi

Almanya’da Sol Parti Federal Milletvekili Nicole Gohlke’nin dokunulmazlığı, Federal Parlamento Dokunulmazlıklar Komisyonu tarafından, 18 Ekim tarihinde Münih’te IŞİD’e karşı yapılan gösteride PKK flaması kaldırdığı için kaldırılmıştı.

Gohlke’nin dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki gösteren bir grup Sol Parti milletvekili de, Gohlke’ye destek vermek ve PKK’nın Almanya’da yasaklı örgütler kapsamından çıkartılması amacıyla, Federal Parlamento çatısı altında PKK flaması kaldırmışlardı. Çekilen fotoğraf ise, Sol Parti milletvekilleri tarafından sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki hesaplarından paylaşılmıştı.

FACEBOOK SANSÜRLEDİ

Sol Parti milletvekili Sabine Leidig, sayfasında paylaştığı fotoğrafın Facebook tarafından sansürlediğini iddia etti. “Facebook, fotoğrafımı PKK flaması nedeniyle sildi” ifadesini kullanan Leidig, sayfasında ”PKK flamalı fotoğrafları Facebook’un sansürlemesi bir zaman meselesiydi. Bu demokrasi ve insan hakları açısından ham bir anlayış. Kürtler ile dayanışmamızı ve siyasi kararlılığımızı silemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

PKK FLAMASI KAPALI

Sabine Leidig’in sayfasında paylaşılan fotoğraftaki PKK flamasının siyah bir zeminle kapalı olduğu ve flamanın olduğu yerin üzerinde, ”Sansürlendi: PKK flaması” ibaresi görülüyor. Leidig paylaşımın, Facebook tarafından ”standartlara aykırı olduğu” gerekçesiyle sansürlendiğini belirtiyor ve tepkisini, ”Facebook’tan başka türlüsü beklenemezdi. Yasalar değişmek zorunda. Pes etmeyeceğiz; Almanya’daki PKK yasağı kalkmak zorunda” ifadeleriyle ortaya koyuyor.

DİĞER VEKİLLERİN SAYFALARINDA SANSÜRSÜZ DURUYOR

Sabine Leidig’in sansürlendiğini iddia ettiği fotoğraf, diğer Sol Parti milletvekillerinin sayfasında duruyor. Örneğin Ulla Jelpke’nin sayfasında fotoğrafın orijinal halini hala görmek mümkün.

OLAYIN GELİŞİMİ

Sol Partili milletvekili Nicole Gohlke, 18 Ekim tarihinde Münih’te IŞİD’e karşı yapılan ve IŞİD’in Kobani’ye saldırılarının protesto edildiği gösteriye konuşmacı olarak katılmış ve burada PKK flamasını havaya kaldırmıştı. Gohlke, konuşmasında, “Bu bayrak altında şu anda özgürlük, insan hakları ve demokrasi için savaşılıyor“ ifadelerini kullanmıştı. Nicole Gohlke, PKK yasağının kaldırılmasını istemiş ve polis tarafından tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Federal Parlamento ise, olayın üzerinden yaklaşık bir ay gibi bir süre geçmeden Nicole Gohlke’nin dokunulmazlığını kaldırmıştı. Gohlke’nin dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki gösteren Sol Parti Federal Milletvekilleri Alexander Ulrich, Hubertus Zdebel, Pia Zimmermann, Wolfgang Gehrcke, Sabine Leidig, Andrej Hunko, Ulla Jelpke, Diether Dehm, Karin Binder, Kathrin Vogler ise 14 Kasım tarihinde Parlamento çatısı altında PKK flamasıyla toplu fotoğraf çektirmişti.