Gazete Vatan Logo

Facebook ömrü uzatıyormuş

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği bir araştırma, ‘sosyal ilişkilerin devamını ve gelişmesini sağladığı takdirde Facebook kullanımının ömrü uzattığını' gösterdi.

Facebook ömrü uzatıyormuş

Gerçek hayatta başka insanlarla ilişkiler ve dostluklar kurmanın sağlık üzerinde olumlu etkisinin olduğu biliniyordu. Ancak Kaliforniya Üniversitesi'nden William Hobbs ve James Fowler'ın, Facebook ve Yale Üniversitesi ile işbirliğiyle yürüttüğü araştırma tüm bunların sanal ortamda da benzer etkileri olabileceğini ortaya koydu.

12 milyon Facebook kullanıcısının katılımıyla gerçekleştirilen ve sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmada, sosyal medya sitelerinde aktif olarak yer almanın ölçülü olduğu sürece ömrü uzattığı saptandı.

Makalede şu ifadeler yer aldı: ‘Araştırmamız sonucunda arkadaşlık tekliflerini daha fazla kabul eden Facebook kullanıcılarının ölüm riskinin daha düşük olduğu sonucuna vardık. Bu risk çevrimdışı sosyal etkileşimi yüksek ve çevrimiçi sosyal etkileşimi ölçülü olan kişilerde daha da az düzeyde. Kullanıcı, kullanıcı olmayan ve az kullanan katılımcılar arasında yaptığımız kıyaslamalar da sosyal medya kullanımının riski azalttığını gösterdi.'

Haberin Devamı

‘SOSYAL VEYA EKONOMİK FARKLILIKLARDAN DA KAYNAKLANABİLİR'

Bu arada araştırmada ortalama bir Facebook kullanıcısının ölüm riskinin, kullanıcı olmayanlara göre yüzde 12 daha az olduğu belirtilirken, bu durumun kullanıcı grupları arasındaki sosyal veya ekonomik farklılıklardan kaynaklanabileceği de vurgulandı.