Gazete Vatan Logo

Facebook isyanı

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, 50 milyon kullanıcısının kişisel verilerinin, Cambridge Analytica firması tarafından 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanıldığının ortaya çıkmasıyla kullanıcılarının boykotuyla karşı karşıya kaldı

Facebook isyanı

Sosyal medya platformu Facebook, tarihinin en büyük veri sızıntısının kamuoyuna ifşa edilmesinin ardından büyük darbe aldı. İngiltere merkezli Cambridge Analytica firmasının 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini, seçim sonuçlarını Donald Trump’ın lehine manipüle etmek için kullandığının ortaya çıkmasıyla Facebook’un hisseleri değer kaybetmeye başladı. Çok sayıda Facebook kullanıcısı, sosyal medya üzerinden ‘Facebook’u Sil’ (#DeleteFacebook) etiketiyle siteye karşı kampanya başlattı. Facebook yönetimi, Cambridge Analytica ve firmayla bağlantılı tüm kişilerin siteye erişimine yasak getirildiğini duyurmuştu, ancak bu bile kullanıcıların öfkesini dindirmeye yetmedi.

Siyasilere tuzak

İngiliz Channel 4 televizyon kanalının yaptığı gizli kamera çekimlerinde Cambridge Analytica yöneticilerinin, siyasetçilerin itibarını sarsmak için ‘aşk tuzakları’ hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylediği görülüyordu. Zengin bir Sri Lankalı müşteri kılığında şirketle iletişime geçen Channel 4 muhabiri ile görüşen Cambridge Analytica Yöneticisi Alexander Nix, görüşmede internette siyasetçilerin nasıl itibarsızlaştırılabileceğine dair taktiklerini anlatıyordu. Hedef alınan siyasetçiye ‘gerçek olamayacak kadar iyi bir anlaşma sunulabileceğini ve bu görüntülerin kayıt altına alınabileceğini’ söyleyen Nix ayrıca, ‘adayın evine çok güzel Ukraynalı kızlar gönderilebileceğini ve bu taktiğin işe yaradığını’ anlatıyordu. Firma yetkilileri haberin duyulmasının ardından kameralara yansıyan konuşmayla ilgili haberin ‘saptırıldığını’ savundu.

Haberin Devamı

5 milyar $ kaybetti

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in kişisel serveti, Facebook hisselerinde Pazartesi günü yaşanan yüzde 7’lik değer kaybının ardından yaklaşık 5 milyar dolar azaldı. Şu anki servetinin 69.5 milyar doları bulduğu tahmin edilen Zuckerberg’in, kullanıcıların kişisel verilerinde yaşanan sızıntı skandalı nedeniyle ABD Senatosu’nda ifade vermesi çağrıları yapılıyor.

İşine yaradı mı?

Cambridge Analytica’nın yazılımcılarından Christopher Wylie, firmanın milyonlarca Facebook kullanıcısını, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a oy vermeleri yönünde manipüle ettiğini iddia etmişti. Wylie, firmanın bahsi geçen yazılımını Amerikan başkanlık seçimlerinden önce de, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğine (Brexit) ilişkin referandum döneminde birlik üyeliğine karşı olan cephenin lehine kullandığını vurgulamıştı.

Haberin Devamı