Gazete Vatan Logo

Fabrikaların fabrikası Ankara’da kurulacak

Türkiye’nin ilk ‘model’ fabrikası BM iş birliği ile Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak. Verimlilik konusunda aksayan yönlerin fabrikada iyileştirilmesi sağlanacak

Fabrikaların fabrikası Ankara’da kurulacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ilk model fabrikasına, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliği yapacağını belirterek, “Model fabrika, işletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçişinde önemli role sahip olacak” dedi. Özlü, Bakanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Ankara Model Fabrikası İşbirliği İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik iş birliğiyle yürütülen Model Fabrika Projesi’ne Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) uygulama ortağı olarak katılmasıyla Türkiye’nin ilk model fabrikasının kurulacağını ifade etti.

Verimlilik dönüşümü

Özlü, kurulan her yeni fabrikanın, yeni bir ekonomik atılım olarak sunulduğunu ancak söz konusu fabrikaların ne kadar verimli olduğu konusuyla ilgilenilemediğini dile getirdi. Özlü, fabrikalarda verimlilik dönüşümünü sağlayacak ilk merkezi kurduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu yapıyı, ‘fabrikaların fabrikası’ olarak görebilirsiniz. Bugüne kadar açılmış bütün fabrikaların dönüşümü düğmesine de basıyoruz. Bu dönüşüm bir verimlilik dönüşümü, aynı zamanda bir yalın dönüşüm ve en önemlisi bir dijital dönüşümdür. Model fabrika, işletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçişinde önemli role sahip olacak.”

Haberin Devamı

Aksaklıklar iyileşecek

Model fabrikanın Türkiye’de kurulacak ilk uygulamalı yetkinlik ve dönüşüm merkezi olması itibarıyla ülke sanayisinin gelişimine önemli katkı sağlayacağına dikkati çeken Özlü, sanayinin verimlilik esaslarına uygun olarak gelişmesinin de önünün açılacağını. verimlilik konusunda aksayan yönlerin burada iyileştirileceğini söyledi.

Neden model fabrika kuruluyor?

- Bir model fabrika, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç olarak tanımlanıyor. Yani bir ürün üretilmeden önce üretim aşaması burada deneyimleniyor.

- BM Kalkınma Programı desteği ile geliştirilen proje kapsamında Türkiye’de üretim yapan KOBİ’ler hedef alındı. Projenin ana amacı KOBİ’lerin boşa kürek çekmesinin önüne geçmek.
- Bu kapsamda geçen sene İtalya ve Almanya’ya bir çalışma gezisi düzenlendi. Gezide model fabrika paydaş kurumları ile görüşmeler yapılarak, fabrikada üretim hatları detaylı olarak incelendi ve deneyimsel öğrenme hakkında bilgi alındı.
- Model fabrikanın, işletmelerin verimliliklerini ve rekabetçiliklerini arttırmanın yanı sıra deneyimsel öğrenme tekniklerinden faydalanarak, teori ve pratiği birleştirmek suretiyle çalışanların yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı