Gazete Vatan Logo

F1 pistinde kamyon yarışı

Türkiye’nin 214 milyon dolarlık yatırımla başlayan Formula 1 rüyası resmen bitti

Dün başlayan kamyon yarışları için TOMSFED İstanbul Park’ı 100 bin euroya kiralarken, ödeme pistin 15 yıl işletme hakkına sahip olan Ecclestone’ye değil, İTO’ya yapıldı. Ecclestone’la sözleşme feshedildi.

İstanbul bu hafta sonu dünyanın en güçlü motorlarına sahip, dev kamyonların yarışına tanıklık edecek. Daha önce Formula 1 araçlarına ev sahipliği yapan İstanbul Park, en hızlı kamyonun belli olacağı organizasyonun adresi oldu. Ancak bu organizasyonu yapan Türkiye Motor Sporları Federasyonu, pisti İTO’dan 100 bin euro bedel ile kiraladığını açıklaması, Formula 1’in patronu Berni Ecclestone’nin Türkiye macerasının da bittiğini gösterdi.

10 yıllık geçmişi var

Türkiye’nin Formula 1 macerasını hatırlayacak olursak, her şey 2002 yılında başladı. Daha sonra 214 milyon dolar harcanarak İstanbul Park inşaat edildi. Dünyanın en hızlı otomobilleri pistte rüzgar ile yarışırken pistin işletmesinden sorumlu olan İTO, TOBB, İstanbul Valiliği ve İBB her geçen gün zarar etti. Bunun üzerine 2010 yılında pistin işletilmesinden çekilme kararı alındı. Pisti Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone’nin sahibi olduğu İstanbul Park Organizasyon şirketi işletmeye başladı. İstanbul Park 15 yıllığına, 3 milyon dolar kira ücreti karşılığı Ecclestone’ye verildi.

Bernie gitti

Ecclestone pisti işletmeye başladı ancak o da seyircileri İstanbul Park’a çekemedi. Formula 1 ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın da süresi bitince Türkiye’den katılım için yıllık 25 milyon dolar istendi. Hükümet bu parayı ödememe kararı alınca Türkiye formula 1 takviminden çıkarıldı. Ancak bu noktada İstanbul Park’ın işletme hakkı Bernie Ecclestone’de kaldı. Çünkü 15 yıllık anlaşma imzalamıştı. İşte bu gelişmeler yaşanırken bu hafta sonu Türkiye Motor Sporları Federasyonu (TOMSFED) tarafından kamyon yarışları organize edildi.

1.100 beygir gücüne sahip dev araçların yarışları için de İstanbul Park kiralandı. TOMSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, organizasyon için İTO ile anlaştıklarını söyledi. Ödemenin ise İTO’ya yapıldığını kaydetti. İşte bu açıklamadan sonra Ecclestone’nin İstanbul Park’tan tamamen ayrıldığı ortaya çıktı. Mümtaz Tahincioğlu “Bu pist çok amaçlı olarak yapıldı. Gokart’tan formula 1’e kadar çok çeşitli araç yarışları yapılabilir. Piste herhangi bir zarar germez” şeklinde cevap verdi. Tahincioğlu İstanbul Park için İTO’ya toplam 100 bin euro ödediklerini ifade etti. Bugün ve yarın düzenlenecek 4 etaplı yarışlar için bilet fiyatı 2 günlük olarak ve numarasız 45 TL.

Haberin Devamı