Gazete Vatan Logo

Eziyet başladı

TV'ler yeni sezonu açtı. RTÜK'ün tüm uyarısına rağmen, izleyicileri canından bezdiren "reklam arası dizi eziyeti" aynen devam ediyor

Televizyonlarda yaz sezonu bitti ve "reklam arası dizi eziyeti" hortladı...

Dün yazıişleri toplantısında herkes, reklamlar başladığında ne yaptığını anlattı. Kimi hemen başka kanala geçip; aynı anda iki dizi ya da film seyretme konusunda uzmanlaşmış, kimisi de "fırsat bu fırsattır" diyerek, uzun reklam kuşakları arasında kitap okumayı keşfetmiş.

Sezonu ilk açan televizyon kanalı, ATV oldu. Bu kanal pazartesi akşamı, beğenilen iki yerli dizinin yeni bölümlerini yayınlayarak, yeni sezona "merhaba" dedi.

Dedi demesine de; izleyiciler de daha ilk günden "Eyvah... Bu yıl da saç-baş yolmaya devam edeceğiz" diye dövünmeye başladı.

Çünkü bu iki dizinin arasına alınan reklamların süresi, yasanın tarif ettiği süreyi neredeyse ikiye katladı...

***

17 Nisan 2003 tarihli "Radyo ve Televizyon Yayınlarının Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik"in 12. maddesine göre; program önlerine konulan reklamların süresi 8, içine konulan reklamların süresi ise 5'er dakikayı geçemez. Her iki reklam kuşağı arasında da en az 20 dakika süre olması gerekir.

Gelelim bu kuralların uygulamada nasıl ihlal edildiğine:

ATV de yayınlanan "Kurşun Yarası" adlı dizinin süresi 1 saat 10 dakika 53 saniyeydi... Yani yönetmelikteki tanıma göre; bu dizinin önüne sekiz dakikalık bir, içine de en fazla 5'er dakikalık üç reklam kuşağı girebilirdi...

Böyle olmadı:

Dizinin önündeki reklam kuşağı 8 değil 9 dakika 38 saniyeye, dizi içi reklam kuşaklarının sayısı ise 4'e ulaştı...

Birinci kuşağa 7 dakika 36 saniye, ikinci kuşağa 7 dakika 29 saniye, üçüncü kuşağa 7 dakika 40 saniye, dördüncü kuşağa da 7 dakika 46 saniye olmak üzere toplam 29 dakika 51 saniye reklam alındı.

Yani; yasal sınır olan 23 dakika toplamda 16 dakika 29 saniye aşıldı.

Aynı durum; "Bir İstanbul Masalı"nda da yaşandı... 59 dakika 15 saniyelik bu dizinin arasına üç reklam kuşağı yerine 4 kuşak yerleştirildi.

Beşer dakika olması gereken süre de; sırasıyla; 7 dakika 43 saniye, 7 dakika 42 saniye, 7 dakika 46 saniye ve 7 dakika 42 saniye oldu.

15 dakika olması gereken toplam reklam süresi de 30 dakika 13 saniyeyi buldu.

***

Peki; ATV'nin sadece bu iki dizideki "reklam ihlal"leri bu kadar mıydı?

Aynı yönetmelik; "Programlarda ancak her 10 dakika bir bant reklam yayınlanabilir" diyor... Buna göre ATV'nin 70 dakikalık "Kurşun Yarası"nda en fazla 7 bant reklam yayınlama hakkı var. Ama pazartesi günkü bölümde tam 28 adet bant reklam yayınlandı.

Hemen herkes tarafından çok sevilen "Bir İstanbul Masalı"nda ise 6 bant reklam yayınlanması gerekirken, sayı 18'i buldu...

***

Sakın yanlış anlaşılmasın...

Bugünkü örnekleri ATV'den verdim; çünkü yeni sezonu ilk açan kanal ATV...

Ama durum; diğer kanallarda da aynı. Yarın, diğer kanallardan da "ihlal" örnekleri vereceğim ve "Reklam işkencesini bitireceğiz" diyen Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Sayın Fatih Karaca'nın bu konu da anlattıklarını yazacağım.

Reklam işkencesi bitinceye ve televizyonlar yasal sürelere uyuncaya kadar da bu konuda yazmaya devam edeceğim.

Çünkü; haber kuşaklarında başkalarının "yasa tanımamazlıklarını" eleştirenlerin önce kendilerinin yasalara uymaları gerekiyor.

Sizce de öyle değil mi?

Haberin Devamı