Gazete Vatan Logo

Ezidiler Uludere’de

Ezidiler Uludere’de

IŞİD saldırıları sonucu topraklarını terk eden Ezidilerden 600’ü, 17 gün süren çile dolu yolculuğun ardından Uludere’nin Ortasu Köyü yakınlarından Türkiye’ye giriş yaptı. Önce Sincar Dağı’na, ardından Suriye üzerinden Irak’ın Zaho kentine ulaşan Ezidilerin bazıları, pasaportları olmadığı için Habur Sınır Kapası’ndan giriş yapamadıkları Türkiye’ye dağlık kesimden kaçak olarak ulaşmayı tercih ediyor. Günlerdir yaşadıkları büyük sıkıntılar ve dağlık arazide saatlerce yürümenin verdiği zorluktan bitkin düştükleri görülen Ezidiler, açlıklarını etraftan topladıkları bitkilerle, susuzluklarını da yol güzergahlarındaki su birikintilerinden gidermeye çalıştı.

Köylüler hemen yardıma koştu

Ortasu köylüleri, traktör ve pikaplarıyla sınırı geçerek Irak topraklarında araçlarına aldıkları grubu köye getirdi. Köy okulundaki sınıflara yerleştirilen Ezidiler için ayrıca okul bahçesinde çadır kuran köylüler, misafirlerine yemek ve su ikram etti. Hasta olanlara da ilaç verdi. 60 yaşındaki İrhan Hırto, “Çok acılar gördük. Susuzluktan çocukların öldüklerini gördük. Koço köyündeki herkesi öldürdüler” derken, Nizam Haydar da “IŞİD kuzenlerimi kaçırdı. Kimse bize yardımcı olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Bir parça buzun mutluluğu
Sincar’daki katliamlardan kaçarak Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesindeki kamplarda ise yaklaşık 12 bin Ezidi yaşıyor. Nevruz Kampı’nda kamyonetlerle dağıtılan bir parça buzdan almak için insanlar birbiriyle yarışıyor. Kampta Rojava bölgesindeki yardımseverlerin gönderdiği eski elbiseler de Ezidiler arasında paylaştırılıyor. Rojava’nın Cizire Kantonu Başbakan Yardımcısı Dr. Hüseyin Azzam, “Düzenli bir şekilde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Geldiklerinde bir çoğu aşırı sıcak, toz topraktan dolayı hastalanmıştı. Derik’teki hastanelerde onlarca Ezidi halen tedavi görüyor” dedi.