Gazete Vatan Logo

Eyvah, Irak pazarı tavuğa yine kapandı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, kuş gribi gerekçesiyle Türkiye’den tavuk ithalatını durdurdu. Irak’a 500 bin ton beyaz et ihracat hedefi tehlikeye girerken, sektör yetkilileri yasağın başlamadan kalkacağına inanıyor.

Eyvah, Irak pazarı tavuğa yine kapandı!

Kuzey Irak’a ihraç edilen kanatlı ürünler, vergiden sonra bu kez de ‘Kuş gribi’ engeline takılıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKYB) Şubat ayında vergiyi ton başına 35 dolardan 290 dolara, TIR başına 7 bin dolara çıkartmasından sonra yaşanan sıkıntı, Ekonomi Bakanlığı’nın girişimiyle verginin TIR başına 700 dolara çekilmesiyle Mart ayında çözülmüştü.

IKYB Tarım Bakanlığı bu defa kuş gribini gerekçe göstererek Türkiye ve İran’dan tavuk ithalatını durdurduğunu açıkladı. Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit, düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye’nin Piremegrun nahiyesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye ve İran’dan tavuk alımını durdurduklarını söyledi. Kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiğini aktaran Mecit, konunun önceki gün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını kaydetti.

Bandırma için geçerli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, yetkililerinin ilgili taraflarla görüştüğü öğrenildi. Söz konusu yasağın sadece Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki tavuklar için getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yasak başlamadan kalkar

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca ise kağıt üzerinde böyle bir gelişmenin söz konusu olduğunu ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin IKBY’deki ilgili bakanlıkla görüşmeler yürüttüğünü ifade etti. Koca, böyle kararların başka ülkelerden de gelebileceğini belirterek, ikili ilişkiler ile söz konusu yasakların daha başlamadan kaldırılacağına inandıklarını dile getirdi. Bu konunun 1-2 gün içerisinde çözüleceğine inandıklarını vurgulayan Koca, “Bu daha yeni bir olay. Yüklemelerimizi durdurmadık. Bende gümrük kapılarından alacaklarını düşünerek Irak’a doğru sevkiyatlarımı devam ettiriyorum” diye konuştu.

Koca, Türkiye’de kuş gribine karşı gerekli önlemlerin alındığının altını çizerek, şunları kaydetti: “İthalat ile ilgili bütün ülkelerden böyle şeyler çıkabilir. Bizim için önemli pazar Irak olduğu için özel takibimizde. Bu sorunu alt seviyede değil, üst seviyede hemen çözme aşamasındayız. Bu olay başladı, kısmi bir bölgede çıktı. Türkiye’de her bölgede yok, risk de yok. İki bölgede çıktı, gerekli karantina uygulandı. Bölgedeki riskli hayvanlar itlaf edildi. Türkiye’de Edincik Bölgesi’nde sınırlı kaldı, o risk de yok edildi.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük beyaz et pazarı

BESD-BİR verilerine göre, Irak’a 2014 yılında 443 milyon dolar değerinde 226 bin 734 ton beyaz et ihraç edildi. İhracatın bu yıl 500 bin tona çıkarılması hedefleniyordu. Irak’ta, Türkiye’den gönderilen tavuk eti ‘marka’ olarak kabul ediliyor ve en çok bu et tüketiliyor.