Gazete Vatan Logo

Eyüp Sultan’da erken ezan cemaate kaza yaptırdı

Ramazanın en önemli merkezlerinden Eyüp Sultan Camii’nden ezan dinleyenler oruçlarını erken açınca, ezanı emekli arkadaşlarına okutan 6 cami görevlisine soruşturma açıldı

Türkiye’de ramazan etkinliklerinin en önemli adreslerinden biri olarak kabul edilen Eyüp Sultan Camii’nde önceki gün bir skandala imza atıldı. İki imam-hatip ile 4 müezzin-kayyımı olan Eyüpsultan Camii’nde, görevliler dururken emekli bir kayyım minareye çıkarak akşam ezanını iftar saatinden 7 dakika önce okudu. Vatandaşların uyarması üzerine ezanı yarıda bırakan kayyım vaktin gelmesini bekledi. Fakat bu arada cami avlusunu dolduran yüzlerce kişi yanlışlıkla orucunu açtı. Yapılan anoslarla ezanın yanlış okunduğu açıklansa da bu pek de işe yaramadı. Aradan yedi dakika geçtikten sonra iftar vakti olunca minarelerden tekrar ezan sesi yükselmeye başladı.

Orucunu ilk okuyuşta açmayanlar ikinci ezanla birlikte iftarlarını yapmaya başladı.

Samanyolu TV’nin canlı yayınladığı bu ezan skandalının ardından İstanbul Müftülüğü camide görevli olan 2 imam-hatip ile 3 müezzin kayyım (Bir müezzin izinli olduğu için soruşturma dışı tutuldu) hakkında soruşturma başlattı. Yazılı bir açıklama ile soruşturmayı duyuran İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, “Oruçlarını sehven vaktinden önce açanların, bir günlük oruçlarını ramazandan sonra kaza etmeleri gerekir” dedi.

’Kaza şart değil’

Prof. Çağrıcı’nın, “Yanlışlıkla orucunu bozanlar oruçlarını bir gün kaza etmelidir” şeklindeki açıklamaları tartışma yarattı. Uzun yıllar Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde namaz vakitlerinin belirlenmesi çalışmalarında bulunan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, “Sehven oruçlarını bozanlar kaza etmek zorunda değildir” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, iftar saatini belirlerken 7 ile 10 dakika arasında “ihtiyat payı” bıraktığını belirten Bayındır şunları söyledi: “Bu ihtiyat payını bırakmak zorundadır da... Çünkü İstanbul’da örneğin A bölgesinde oturanlar için de vakit aynıdır, B ve C için de aynı. Dolayısıyla ihtiyat payını bırakmak zorundadır”

“Yarım saat fazla”

İmsak vakti konusunda yapıldığını iddia ettiği “ciddi bir yanlışlığa” dikkat çeken Bayındır, şu açıklamalarda bulundu: “İmsak konusunda çok ciddi bir yanlış var. Ben dün saat 5.30’a kadar yemek yedim. 6-7 dakika sonra da namazımı kılıp yattım.Ama siz ne yaptınız? Siz de saat 5 olunca bıraktınız. Çünkü takvime göre imsak vakti saat 05’ti. (Dün İstanbul’da imsak 05:01’di-VATAN). Bu yanlıştır” diye konuştu.

Prof. Ateş: Kaza şart

VATAN yazarı Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş de, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Çağrıcı’ya destek vererek, “Yedi dakika önce okunan ezan nedeniyle oruçlarını açan vatandaşlar ramazandan sonra 1 gün kaza etmelidir” dedi. Ateş, Bayındır’ın imsak vaktinin yanlış hesaplandığı konusundaki görüşleri için ise şunları söyledi: “Abdulaziz Bayındır, bu görüşü benden almıştır. İmsak konusunda yanlış hesaplama var” dedi.

Haberin Devamı