Gazete Vatan Logo

EYT son haberler : EYT kanunu ne zaman çıkacak?

EYT bugün ülke gündeminde en merak edilen konuların başında geliyor. Emekliliği için primini doldurup, yaş şartını yerine getiremedikleri için emeklilik hakkı kazanamayanlar EYT son dakika gelişmelerini merakla ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlara yönelik Vedat Bilgin'i görevlendirmesinin ardından, Bilgin'e sunulan rapor çok konuşulmuş, yaklaşık 6 milyon EYT’li gözlerini meclise çevirmişti. 20 yıldan beri ilk kez meclis gündemine giren EYT kanunu ne zaman çıkacak? EYT çıkarsa kimler yararlanacak? Bilgin’e gönderilen raporun detaylarında neler var?

EYT son haberler : EYT kanunu ne zaman çıkacak?

Geçtiğimiz haftalarda EYT ile ilgili çok sayıda gelişme yaşandı. Emeklilikte yaşa takılanlar 20 yıldan sonra ilk kez hükümetin gündemine girdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sosyal Politikalar Kurulu’nu görevlendirmiş ve konuyla ilgili raporlar sunulmuş, çalışmalar başlatılmıştı. Peki, EYT ne zaman çıkacak?

EYT ne zaman çıkacak?

Meclis 1 Ekim’de açılıyor. EYT yasasının 1 Ekim’den sonra Meclis’te görüşüleceği ise henüz bir netlik kazanmamıştır. EYT yasasının Meclis’te görüşülüp, görüşülemeyeceğine dair bir açıklama bulunmasa da EYT müjdeli haber için meclis açılışını bekliyor. Bilgin’e sunulan rapor, yasanın Meclis açıldıktan yasanın görüşüleceği ancak; yasanın meclis gündemine alınmadan önce, başta işçi ve işveren sendikaları, akademisyenlerle detaylı görüşüleceği yönünde.

EYT çıkarsa kimler yararlanacak?

EYT çıkarca, yasa 1999 gününe kadar çalışan işçileri kapsayacak. 1999’da çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a yükseltilmişti. Prim sayısı da 7 bin güne çıkmıştı.

Haberin Devamı

EYT yasası Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 yılından önce işe başlayanları kapsayacak.

EYT kanunu çıkarsa ne zaman emekli olurum?

2018 sonu itibariyle Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı yaklaşık 6 milyon olduğu belirtiliyor. Her ay 50 bin yeni emeklinin eklendiği düşünülürse, 1 Eylül 2019 yılı itibariyle emekli sayısı 5 buçuk milyon olacak. Bu kişilerin emeklilik maliyetinin de ortalama 1600 TL olduğu varsayılırsa, yıllık EYT maliyeti 9 milyon TL olacak. Bu hesaplamaya göre, yıllık EYT maliyesi ise; yaklaşık 104 milyarı görecek. Bu mantık çerçevesinden bakarsak ise; yaklaşık 6 milyon EYT’linin hemen emekli olması biraz zor gibi. Ayrıca SSK’lılar için ayrı, Bağ-Kur’lular için ayrı çalışmanın yapılması gerektiği de göz önünde bulundurulduğunda, zaman yayılan bir süreç olacağı gözüküyor.