Gazete Vatan Logo

EYT son dakika haberleri: EYT’de son durum ne?

EYT son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatından sonra peş peşe gelen açıklamaların en sonuncusu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’dan geldi. Peki, EYT yasası çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne olacak?

EYT son dakika haberleri: EYT’de son durum ne?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Yaş şartı için bekleyen milyonlarının yüzü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla gülmüştü. Ancak son yapılan açıklamalar kafalarını karıştırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘’EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" açıklamasından sonra, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal da ‘’2020 için EYT’lilerle ilgili bütçemiz yok’’ dedi. Kısa süre önce gelen açıklamalarsa EYT’de son durumu gösterdi. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar yasası çıkacak mı?

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR YASASI ÇIKACAK MI?

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi. Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine ise "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi.

Haberin Devamı

EYT YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

EYT çıkarca, yasa 1999 gününe kadar çalışan işçileri kapsayacak. 1999’da çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a yükseltilmişti. Prim sayısı da 7 bin güne çıkmıştı.

EYT yasası Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 yılından önce işe başlayanları kapsayacak.

01 Ekim 2019 tarihinde TBMM yeni dönem yasama faaliyetine başlıyor. EYT yasası teklifleri görüşülmeye başlandığında hangi yöntemin dikkate alınacağı, EYT son durum gelişmelerinde neler olacağını ise herkes merakla bekliyor. Yeni dönemde bilhassa Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlığın çalışmaları ne olacak yeni bir teklif dahi oluşturulabilir. Gündem yeni EYT yasa tasarısı görüşmelerine, daha farklı yöntemlerin konuşulmasına sahne olabilir.

Haberin Devamı

EYT İÇİN ÖNERİLEN YÖNTEMLER

Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman’ın EYT için bahsettiği yöntemin detayları:

Birinci yöntem

Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmuş, en az 3,600 günü bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Teklifin yasallaşırsa, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğan, yine aynı şekilde 3,600 günü bulunan erkek çalışanları kapsayacak.

EYT kanun teklifi için sunulan bu yönteme göre, SGK giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesinde olsa bile bu tarihten sonra doğanlar bu yasadan yararlanamayacak.

İkinci yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan ikinci yöntemi ise; yaş haddi dışında kalanlara yönelik olacak. Yaş haddi dışında kalıp, diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik süreci ise şu şekilde ilerleyecek.

4447 sayılı yasağa göre, emekli olmanın 3 koşulu var

Haberin Devamı

SSK’da 5,000 ile 5,975 gün arasında, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün sayısına sahip olmak.

Çalışma süresini, yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılı tamamlamış olmak.

Yaş haddini, yani kadınlarda 40-58 yaşı, erkeklerde 44-60 yaşı tamamlamak.

2019 yılı içinde bu EYT kanun teklifi kabul edilirse, ikinci yöntem yaş haddi hariç, diğer 2 şart üzerinden ilerleyecek.

SSK için 5975 günü, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günü erkeklerde ise 9,000 günlük hizmeti tamamlamış olması gerekecek. Ancak erkek çalışanlarda, 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından ikinci yöntemden faydalanamayacak.

Üçüncü yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan üçüncü yöntemin tercih edilip, yasalaşması durumunda ise; 08.09.1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan kadın, erkek çalışan ayrımı yapmadan 5,000 günü olan herkesi kapsayacak.

EYT tekliflerinden biri olan bu yöntemin, geçerlilik süresi üç ay ile altı ay arasında olması ön görülüyor. Bu teklifin kabul edilmesi ve yöntemin belirlenmesi durumunda, yasanın 4,447 sayılı yasada belirlenen 25 yıl çalışma süresi nedeniyle açısından 08.09.2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecek.

Haberin Devamı