Gazete Vatan Logo

Eylemci öğrenciye iyi haber

Danıştay örnek olacak bir karara imza attı

DANIŞTAY 8'inci Dairesi, Sivas'taki Nevruz kutlamalarına katılan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencisi 24 yaşındaki Zelal Yılmaz'ın, Fakülte Disiplin Kurulu kararıyla okuldan atılmasını Anayasa'nın 42'nci maddesine aykırı buldu. Danıştay, üniversite yerleşkesi dışında gerçekleştirilen bir eylemin, üniversitenin güven ve düzenini bozamayacağına hükmetti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Zelal Yılmaz, 19 Mart 2006 günü bir grup arkadaşıyla birlikte Sivas'taki Nevruz kutlamalarına katıldı. Sivas Cumhuriyet Savcılığı'nın suç duyurusu üzerine öğrenciler hakkında, `yasadışı sloganlar attıkları ve örgütsel marşlar söyledikleri' gerekçesiyle Özel yetkili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Yaklaşık 5 ay tutuklu kalan Zelal Yılmaz, ilk duruşmada tahliye oldu. Dava sürerken, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Disiplin Kurulu Zelal Yılmaz hakkında idari soruşturma açtı. Fakülte Disiplin Kurulu, 17 Mayıs 2006'da Zelal Yılmaz'ı Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin `Yükseköğretim Kurumu'ndan Çıkarma Cezasını Gerektiren Disiplin Suçları' bölümünün 10'uncu maddesindeki `kanun dışı kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlar adına faaliyet yapmak' suçlarından üniversiteden attı.

DANIŞTAY İDARE'NİN KARARINI BOZDU

Bunun üzerine Doğubayazıt nüfusuna kayıtlı Zelal Yılmaz, Fakülte Disiplin Kurulu kararını avukatı Fahrettin Kaya aracılığıyla Tokat İdare Mahkemesi'ne taşıdı. İdare Mahkemesi, Fakülte Disiplin Kurulu'nun verdiği okuldan atılma kararını onayladı. Hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen Yılmaz, bu kez Danıştay'a başvurdu. Öğrencinin durumunu inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, diğer öğrenciler için de emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Danıştay Tetkik Hakimi Nilüfer Sülkü, davacının Anayasal hak ve özgürlüklerin kullanım kapsamını aştığını, fakat yerleşke dışında gerçekleştirilen eylemin üniversitenin güven ve düzeninin bozduğuna dair somut bir tespitin olmadığını belirterek, Tokat İdare Mahkemesi'nin kararının bozulması gerektiğini savundu. Ayla Alkıvılcım başkanlığındaki 5 kişilik 8'inci Daire Heyeti, oy birliğiyle kararın bozulmasına karar verdi. Kararda şu gerekçeler yer aldı:

"Yönetmelik gereği öğrenciye okuldan çıkarma cezası verilebilmesi için cezaya neden olan eylemin yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık yerlerde gerçekleştirilmesi, eylemin yükseköğretim amaç ve ilkelerine aykırı düşen bir nedenle olması ve eyleme katılanların sayısı bakımından üniversitenin düzen ve güvenliğini bozacak nitelikte olması gerektiği sonucuna varılmaktadır. Aksine düşünce ise, birden çok öğrencinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği eleştirel davranışların, yönetmelik maddesi kapsamında cezalandırılması sonucunu doğuracağı gibi, bu durum da yine yükseköğretim amacına ve anayasal hak ve özgürlüklere de ters düşecektir. Bu durumda, davacının eyleminin Anayasal hak ve özgürlüklerin kullanımı kapsamını aşarak, kampus dışında gerçekleştiği belirtilen bir fiilden ötürü üniversitenin güven ve düzenini de bozduğu konusunda somut bir tespit olmaksızın, verilen cezada hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

`KARAR AİHM'E UYGUN'

Tokat İdare Mahkemesi, şimdi Danıştay 8'inci Dairesinin Anayasa'nın 42'nci maddesine aykırı bularak bozduğu kararı yeniden görüşecek. Öğrencinin avukatı Fahrettin Kaya da, Danıştay'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) içtihatlarına uygun bir karar verdiğini söyledi. Avukat Kaya, "Danıştay, bu kararı tamamen AİHM içtihatlarına uygun olarak almıştır. İdarenin kararı Anayasal hak ve özgürlüklere aykırılık teşkil ediyordu. Danıştay evrensel bir karar verdi. Kararın üniversite öğrencilerinin disiplin cezalarında emsal olacağına inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı