Gazete Vatan Logo

Eylemci 33 üniversiteliye 3'er yıl 9'ar ay hapis cezası

Bahar Şenlikleri'nde Öcalan posteri asıp, fakülteyi talan etmişlerdi

Trakya Üniversitesi'nin Ayşekadın Kampusu'nda, 2004 yılının mayıs ayında düzenlenen Bahar Şenlikleri'nde teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın posterini asan, Mimarlik ve Mühendislik Fakültesi sınıflarını, tuvaletlerini talan eden ve buna müdahale eden güvenlik güçlerine direnen 33 öğrenci, tutuksuz yargılandıkları Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 3'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık öğrencilerden Nurettin Durudemir, karar itiraz edeceklerini söyledi.

Ayşekadın Kampusu'ndaki Bahar Şenlikleri'nde, Abdullah Öcalan'ın posterini asıp, daha sonra kendilerine müdahale eden güvenlik güçlerine kaldırım taşlarını sökerek saldıran, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi sınıflarını ve tuvaletlerini talan eden 88 öğrencinin, `kamu malına zarar vermek', `kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet', `öğrenim özgürlüğünü engellemek', `halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından yargılanması tamamlandı.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan hiçbiri katılmadı. Sanık avukatlarının katıldığı duruşmada avukatlar dosyadaki delillerin toplandığını ve suç unsuru oluşmadığını ileri sürerek müvekkillerinin beraatlarını istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Ercan Ulaş Arslan, Savaş Tari, Salih Tecilli, Onur Çavuş, Fahri Telimen, Mehmet Alpaslan, Sinan Arat, Eyüp Gündüz, Özkan Gündüz, Hasan Çelik, Hasan Akman, Umut Duman, İbrahim Rahman Bayrı, Fettullah Özmen, Saygın Metin, Özgür Topaloğlu, Mehmet Hizmetçi, Onur Kömek, Erdal Genç, Barış Derin, Elmas Sarıgül, Ümit Nergis, İlkay Şengül, Erdoğan Şahin, Tamer Ürül, Emre Gökduman, Şerif Öner, Arif Emre Tufan, Serhat Yılmaz, Demet Akçiçek, Işıl Caner Altan, Nurettin Durudemir ve Eren Yılmaz'ın `kamu malına zarar vermek' suçundan 2'şer yıl 1'er ay, `kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet' suçundan 1'er yıl 8'er ay olmak üzere toplam 3'er yıl 9'ar ay hapse çarptırdı.

Sanıklar, `öğrenim özgürlüğünü engellemek' ve `halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından ise beraat etti. Mahkeme heyeti, sanıkların 2 yılın üzerinde ceza almaları nedeniyle verilen cezayı ertelemedi. Mahkeme 55 sanığın ise dosyada yeterli delil olmamasından beraatine hükmetti.

Sanık öğrencilerden Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Nurettin Durudemir, "Şenlikte üniversite yetkililerinden yer talebinde bulunduk. Muhalif öğrenciler olduğumuz için bize yer vermediler. Biz de kendimize alternatif yer belirledik ve şenliğe katıldık. Şenlik süresince kendimize ait kitap ve yayınlarımızı koyduk ve tiyatro gösterileri yaptık. Bunu kaldıramayan üniversite yönetimi güvenlik güçlerinin desteği ile standları kaldırmak istedir. Biz de karşılık verince geri döndüler. Ertesi gün ise çok sayıda jandarma ve polis ekibi bizi zor kullanarak gözaltına aldı. Süren mahkemenin ardından 55 arkadaşımız beraat ederken, 33 kişi ise 3'er yıl 9'ar ay ceza aldı. Temyiz için Yargıtay'a başvuracağız" dedi.

Haberin Devamı