Gazete Vatan Logo

Ey Merkel biz enayi miyiz?

Almanya’nın hem Rusya’dan korunmayı istediği hem de Rusya’dan milyarlarca dolarlık petrol ve gaz aldığına dikkat çeken Trump, Kuzey Akımı 2 boru hattı anlaşmasına atıfla şöyle konuştu: Gidip Rusya ile gaz ve petrol anlaşmaları yapıyorlar,

Ey Merkel biz enayi miyiz?

Rusya’ya milyarlarca ve milyarlarca dolar ödüyorlar. Rusya’ya karşı kendilerini korumak istiyorlar, ama gidip Rusya’ya milyarlarca dolarlık ödeme yapıyorlar. NATO’ya üye diğer ülkelerin ittifakın bütçesine daha fazla katkı yapması talebini tekrarlayan Trump, Almanya’yı GSYİH’sinin sadece yüzde 1’ini NATO bütçesine ayırdığı için de eleştirdi. “Almanya Avrupa’nın, Avrupa Birliği’nin en büyük ülkesi; Almanya’dan sadece yüzde 1, sadece yüzde 1’’ vurgusu yapan Trump, Merkel’in adını anarak şunları söyledi:

Dedim ki kendisine ‘Biliyorsun Angela, garanti edemem ama sizi koruyoruz ve bu sizin için bizim için olduğundan daha büyük anlam taşıyor, zira sizi korumakla bizim ne kadar korunma elde ettiğimiz meçhul. Trump taraftarlarına durumu “Bütün hesabı ödeyen enayileriz biz’’ diye özetledi.

Kabinesi Survivor’a döndü

ABD’de ismi etik skandallara karışan Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Scott Pruitt istifa etti. New York Post gazetesi, kabinede hemen hemen herkesin koltuğunun sallandığını belirterek yeni istifayı Survivor Adası’ndan gönderilen bir yarışmacıya benzetti. Pruitt’in istifasını Başkan Donald Trump Twitter üzerinden açıkladı. Trump mesajında, “Çevre Koruma Dairesi Başkanı Scott Pruitt’in istifasını kabul ettim. Scott kurum içerisinde olağanüstü bir iş çıkardı ve bunun için her zaman müteşekkir kalacağım” ifadesini kullandı. Başkan Trump, EPA’nın Senato’dan onay alan başkan yardımcısı Andrew Wheeler’in gelecek Pazartesi’den itibaren başkanlığı vekaleten yürüteceğini belirtti. Mesajında Trump, “Andy’nin EPA’daki harika ve kalıcı işleri sürdüreceğinden kuşkum yok. EPA’nın geleceği çok parlak” dedi. Pruitt seyahat harcamaları, güvenlik maliyetleri, sanayi lobicileriyle ilişkileri ve hükümet kaynaklarının uygunsuz kullanımı gibi konularda bir dizi etik sorulara maruz kalmıştı.

Haberin Devamı