Gazete Vatan Logo

Ey cemaat Gemlik’te deprem bekliyorum

Prof. Işıkara, camide yaptığı konuşmada “Gemlik ve İzmit Körfezinde deprem riski var” dedi

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara’da İstanbul’u depremde etkileyecek 2 potansiyel yer bulunduğunu belirterek, “İstanbul’un yaşayacağı deprem, Adaların güney batısında oluşacak” dedi. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “Afet Zararlarını Azaltmada Toplum Liderlerinin Rolü” projesi kapsamında Bolu’da Yıldırım Beyazıd Camii’nde cuma namazı öncesi bir konuşma yaptı. Depremden korunmanın yolları, alınacak tedbirler ve deprem esnasında yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi veren Işıkara, Yalova’da meydana gelen son depremlerin İstanbul’u telaşlandırmış olabileceğini ifade ederek, “Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Marmara’da İstanbul’u etkileyecek iki tane potansiyel yer var. Bunlardan bir tanesi Gemlik Körfezi. Neden? Kuzey Anadolu’nun fay kolunun güney kolu...

En geç 2014’e kadar olur

Güney kolu 1750-1800 yılları arasından beri sessiz. O kolda da deprem olmuş. Yani Geyve, Metece ve İznik, Gemlik çizgisi burası. İkinci nedeni, neden Gemlik? Küçük küçük depremlerin kümelendiği yer büyük bir depremin yeri olabiliyor. İzmit Körfezi böyleydi, küçük küçük depremlerin kümelendiği bir yerdi ve 17 Ağustos depremi orada oldu. Dolayısıyla bu iki neden Gemlik’te potansiyel bir depremin oluş yeri olarak gözüküyor” diye konuştu.
Işıkara, Gemlik Körfezi’nde olabilecek depremi İstanbul’un 17 Ağustos’u hissettiği gibi hissedeceğini kaydederek, şunları söyledi: “İstanbul’un yaşayacağı deprem Adaların güney batısında oluşacak. Dolayısıyla bu da ikinci potansiyel bir yer. Benim tahminim; 7’nin üzerinde bir deprem değil 6,3-6,5 arasında bir deprem olacağını söyleyebiliriz.” “İstanbul depremine her gün bir gün daha yaklaşıldığını” kaydeden Işıkara, “İstanbul’da 2010 yılına kadar deprem olmazsa, 2010 ile 2014 yılları arası olma olasılığı en yüksek olan bir sürece gireceğiz. 2010 yılından önce de olabileceğini ifade ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı