Gazete Vatan Logo

Evlilik zamanı

Türkiye’de birleşme ve satın almalar 2017’de yüzde 35 artışla 10 milyar dolara yükseldi. Toplamda 251 işlem gerçekleşirken, yabancı yatırımcılar yerlileri geride bıraktı. Enerji hacimde, bilişim adet bazında lider oldu. Özel fonların Türkiye’ye olan ilgisi dikkati çekti

Evlilik zamanı

Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri toparlandı. Şirket evlilikleri ve satın almaları 2017’de yüzde 35 artış gösterdi. EY’nin yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2017 Raporu’na göre, geçen yıl 127 işlemle toplam 7.4 milyar dolarlık işlem hacmi yaratıldı. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim yaklaşık 10 milyar doları buldu.

Böylece 2017’de toplamda 251 adet birleşme ve satın alma görüldü. Evliliklerde milyar dolar seviyesini aşan 1 adet işlem bulunurken, 100 milyon doları geçen işlem sayısı 17 adet oldu. Yabancı yatırımcılar, 2016’da da olduğu gibi işlem hacminde yerlileri geride bıraktı.

Yabancılar, toplam işlem hacminin yüzde 62’sini gerçekleştirerek, 4.6 milyar dolarlık satın alma ve birleşmeye imza attı. İşlem adedi olarak yerli yatırımcıların, yabancıları solladığı görüldü.

2018 hedefi 10 milyar $

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2018’de hem ekonomik seyrin hem de bölgesel gelişmelerin yatırım ortamı üzerinde belirleyici olacağını belirterek, şu değerlerdirmeyi yaptı: “Kurların yüksek seyretmesinin, özellikle döviz cinsinden borçlu şirketler için bir risk oluşturduğu açık. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 2018 yılında faizleri birden çok kez artıracağı sinyali vermesi de kurlar üzerinde etkili olacak. Bu gibi nedenlerle, Türkiye’de bu yıl 2017’ye benzer bir birleşme ve satın alma ortamının oluşmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye özel fonların radarında

2017’de özel sermaye fonlarının işlem adedi ve hacminde artışa gittiği görüldü. Özel sermaye fonları 82 işlemle 1.2 milyar dolarlık hacme ulaştı. Özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği en yüksek hacimli değeri açıklanan işlemi IFM Investors’un Mersin Limanı’na ortaklığı oldu. Actera ve Esas Holding’in Korozo Ambalaj’a, Actera’nın Gratis’e ve The Abraaj Group’un Netlog’a ortak olması özel sermaye fonlarının diğer dikkat çeken işlemleriydi.
Kamu kaynaklı işlemlerin toplam işlem hacminden aldığı pay da 2016’ya oranla düşüş göstererek yüzde 9 olarak gerçekleşti. En büyük kamu kaynaklı işlem, Entek Elektrik’in 365 milyon dolara kazandığı Menzelet HES ve Kılavuzlu HES ihalesiydi.
Enerji açık ara lider
Geçen yıl enerji sektörü hacim bazında birinci olurken, bilişim sektörü adet bazında liderliğini korudu. Enerjide 37 işlem ile 2.9 milyar dolar tutarında hacim yaratıldı. Sektördeki en yüksek tutarlı işlem, OMV Petrol Ofisi’nin 1.4 milyar dolara Vitol Investment tarafından satın alınması olarak göze çarptı. IFM Investors’ın Mersin Limanı’nın yüzde 40’ını
869 milyon dolar karşılığında satın almasıyla, ulaştırma sektörü işlem hacmi bazında 2’nci sıraya yerleşti.

Haberin Devamı