Gazete Vatan Logo

Evli kadınların yarısına göre kocayla tartışılmaz!

Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması, şiddet mağduru her 10 kadından sadece 1’inin şiddet sonucu yardım talep etmek için kurumlara başvurduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye’de şiddet mağduru her 10 kadından sadece 1’i, şiddet sonucu yardım talep etmek için kurumlara başvuruyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce yapılan “Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”, 15-59 yaş arasındaki 7 bin 462 kadınla görüşülerek hazırlandı.

Yarısı ‘Kadın susmalı’ dedi

Evli kadınların yarıya yakını, “Kadın herhangi bir konuda eşiyle aynı fikirde değilse tartışmamalı ve susmalıdır” ve “Bir kadının tavır ve davranışlarından ailenin erkekleri sorumludur” ifadelerine katıldığını belirtti. “Yemek, bulaşık, çamaşır ve ütü gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır” görüşünü dilen getiren kadınların oranı ise yüzde 68-71 olarak tespit edildi.

Yüzde 13’ü ‘dövebilir’ diyor

Kadınlar tarafından fiziksel şiddete gerekçe olarak gösterilen davranışların başında “aldatma ve aldatma şüphesi’’ geldi. Kadınların yüzde 13’ü, kadınların eşlerine karşı çıkmaları halinde fiziksel şiddetin uygulanabileceğini; yüzde 58’i ise hiçbir gerekçenin haklı çıkarmadığını ifade ediyor. “Kadının istemediği durumda cinsel ilişkiyi reddedebileceğini düşünenlerin” oranı yüzde 86 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Kaynana yine birinci sorun

“Birlikte olduğu erkek tarafından kadının her an nerede olduğunun bilinmek istenmesi, erkeğin kadının başka erkeklerle konuşması halinde sinirlenmesi ve kadının kıyafetlerine karışılmaz” en sık karşılaşılan davranışlar arasında yer aldı. Şiddet nedenleri arasında birinci sırada yüzde 33 ile “erkeğin ailesiyle yaşanan sorunlar” gelirken, bunu “erkekle ilgili nedenler”, “ekonomik sıkıntılar” izledi.

Yarısı şiddeti anlatamadı

Eğitimi olmayan ya da ilkokulu bitirmemiş her 10 kadından yaklaşık 6’sı şiddeti hiç kimseye anlatmadığını belirtti. Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 37’si şiddeti kendi ailesine, yüzde 24’ü arkadaşları ve komşularına söylerken, şiddeti erkeğin ailesine anlatanların oranı ise yüzde 17 olarak tespit edildi. Şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 89’unun (her 10 kadından 1’i) herhangi bir kurum ya da kuruluşa başvurmadı.

Haberin Devamı