Gazete Vatan Logo

Evler ‘sözleşme’ ile satılacak

Peşinat da kredi de 1 yıl erteleniyor, işsiz kalanın borcunu bile sigorta ödüyor

Emlak GYO tarafından sözleşmesi feshedilen Tulip Gayrimenkul’un projesi Tulip Turkuaz’ın üzerinde yer aldığı ve üç parselden oluşan araziyi ihaleyle 350 milyon liraya alan ve projenin adını 1 ay önce 1istanbul olarak değiştirerek kalan 983 dairenin satışını başlatan Doğu İnşaat, Precast, Tuna GYO ve Üstünler Yapı, halihazırda kirada oturan ya da borcu bulunan müşteriler için 15 Ekim’e kadar sürecek özel bir kampanya başlattı. ‘Halden anlayan ödeme planı’ adıyla başlatılan kampanya kapsamında müşteriler projeden ‘sözleşme’ ile dairelerini alacak, izleyen 1 yıl boyunca hiçbir ödemede bulunmayacak. Alıcılar evlerini Ekim 2012’de aldıktan sonra ödeme yapmaya başlayacak.

Taksitler 700 liradan başlıyor

Kampanya boyunca projede 1+1’den 4+1’e, büyüklüğü 58 ile 219 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatlarının da 102 bin ile 510 bin lira arasında tutulacağını söyleyen 1stanbul İcra Kurulu Üyesi Adnan Akyüz, “Yüzde 25 peşinatı müşteriden almaksızın faiz almadan 1 yıl öteleyeceğiz. Müşterilerimize peşinatın yanı sıra kalan yüzde 75’lik kredi taksitlerini de 1 yıl sonra ödeme imkanı getiriyoruz” dedi. Kampanyanın yanı sıra projeden konut alanların işsiz kalması durumunda kredi taksitlerinin 12 ay boyunca işsizlik sigortası kapsamında ödeneceğini belirten Akyüz, “Arzu edenler taşınma ve yeni eşya maliyetlerini de dekorasyon kredisi kapsamına alabilecek. Projede yatırımcıları da unutmadık. Ödemeler başlamadan alınan dairelere ikinci el devir olanağı sağladık” diye konuştu.

Avrupa Konutları için geliştirdiği ‘Önce Otur Sonra Öde’ finansman modeli ile konut sektöründe uzun yıllardır kullanılan bir finansman modelinin yaratıcısı olan Ediz Giray, Avrupa Proje Yönetimi olarak 1stanbul için özel olarak hazırladıkları yeni ödeme modelini konut almak isteyen ancak şartları yüzünden erteleyen bir alıcı grubunu analiz ederek geliştirdiklerini kaydetti. Giray, “Bunu nasıl harekete geçireceğimizi planlarken borcu olan, dövizde, vadede ve borsada parasına dokunmak istemeyen, kira ödeyen potansiyel konut alıcıları olduğunu gördük ve bu isteğe kulak verdik” dedi.

120 aya kadar vadelendirme imkanı bulunan projede firma bünyesinde de avantajlı ödeme planlarının geliştirildiği, aylık kredi taksitlerinin 700-800 liradan başladığı da belirtildi.

İkinci etapta 826 daire ile AVM yer alacak

90 bin m2 arsa alanı üzerine kurulu proje, 206 bin m2 inşaat alanına sahip. 826 daire ve 25 bin metrekarelik alışveriş merkezini içeren ticari alanın yer alacağı ikinci etap ise ruhsat ve proje onayının alınmasının ardından satışa sunulacak. 15-17 kat arasında 11 adet bloktan oluşan projede 25 tipte 1+1, 2+1, 3+1, 3+1 dubleks ve 4+1 daire alternatifleri bulunuyor. Konvansiyonel inşaat yapısı ile dikkat çeken 1stanbul’da renkler kadar su da önemli bir mimari unsur olarak kullanılıyor. Yaşam alanını baştan aşağıya dolaşan su kanalları ve şelale yapısı 1stanbul, Bahçeşehir-Esenyurt-Beylikdüzü hattı üstünde tek, İstanbul’da ise ender projelerden biri olması dolayısıyla ‘1istanbul’ adını almış. Projede dairelere direkt geçiş yapılabilen kapalı otopark, kullanılmayan eşyaların saklanabileceği kişiye özel depo, blok girişlerinde lobi ve bekleme alanı ve en panoramik katlarda kat bahçeleri bulunuyor. Ayrıca Squash, pilates-fitness center, masaj salonu, buhar odası, hamam-sauna, şok havuzu, jakuzi, soyunma dolapları, duş, dinlenme alanları ile buz pisti de yer alıyor.

‘Arap dünyasındaki Türkiye popülaritesi değerlendirilmeli’

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün büyüme rakamları, Avrupa’nın borç sorunu ve Arap dünyasındaki gelişmelerin sektöre etkisi ele alındı. Avrupa’daki borç sorunu nedeniyle küresel ölçekte oluşan belirsizliğe karşın Türkiye’de inşaat sektörünün büyümeye devam etmesinin beklenmesi gerektiği vurgulanan raporda, “Ancak kısa vadeli finansal dalgalanmalar nedeniyle tüketici talebinde zaman zaman yaşanabilecek daralmalar göz önünde bulundurulmalı, proje finansmanı konusunda risk yönetimine önem gösterilmelidir. Yine özellikle Türkiye’nin popülaritesinin arttığı Arap dünyasında inşaat sektörü etkinliğini artırmalıdır” denildi.

Yapı izinlerinde artış var

Raporda Türkiye’nin kaydettiği yüzde 8.8’lik büyümede inşaat sektörünün etkisinin net bir şekilde görüldüğünü, yüzde 13.2’lik büyüme gösteren sektörün gelişimine ekonomiye katkı payının 2009 yılının 3. çeyreğindeki yüzde 4.6 seviyesinden yüzde 6’ya yükseldiği kaydedildi. Rapora göre sektör büyüklüğü de ilk çeyrekteki 12.83 milyar TL’den 15.3 milyar TL seviyesine ulaştı.

Uzun vadeli adımları atmadan önce küresel gelişmelerin netleşmesini bekleyen konut sektörü, orta vadeli yatırımlarda ise hızlı hareket ediyor. Bunun sonucu olarak yapı ruhsatında geçen yıla göre bir düşüş yaşandığı görülürken, yapı kullanım izinlerindeki artış oranlarının oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleştiğine dikkat çeken rapora göre, “Yapı ruhsatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sırasıyla yüzde 32, yüzde 4.7 ve yüzde 14.4 düzeylerinde düşüş gösterdi, aynı dilimde yapı kullanım izinleri yüzde 10.6, yüzde 31.1 ve yüzde 44.1 düzeyinde artış kaydetti. Buna bağlı olarak ikinci çeyreğinde 29 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, 24.7 milyon metrekare yapı kullanım izni talep edildi” denildi.

Şişli’de ‘Nurol Tower’ yükselecek

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan özel durum açıklamasında, Şişli Mecidiyeköy’de Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından bir gayrimenkul projesi gerçekleştirileceği belirtildi. Nurol İnşaat’ın ilçede yer alan arsanın yüzde 100’üne sahip olduğu kaydedilen açıklamada, “Arsa üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan Nurol Tower Projesi, ruhsat, inşaat ve satış-pazarlama süreçleri kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir” denildi.

Bu arada Sağlam GYO’nun Saf Gayrimenkul ile birleşmesine SPK tarafından onay verildiği de bildirildi. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, şirketin, Saf Gayrimenkul’ü devralma suretiyle birleşmesine SPK tarafından onay verildiği, birleşme işlemi nedeniyle çıkarılmış sermayesinin 56 milyon liradan 886 milyon 601 bin 669 liraya artırılması ve 500 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanının 2 milyar liraya çıkartılması taleplerinin olumlu karşılanmasına karar verildiği kaydedildi.

Prenses Adaları manzaralı ‘Newada’ya uluslararası ödül

İlbak Holding bünyesinde yer alan ML Yapı’nın ilk projesi olan ve Gökhan Avcıoğlu ile Dara Kırmızıtoprak’ın birlikte tasarladığı ‘Newada’, Londra’da 23 Eylül’de düzenlenen 2011 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri ‘International Property Awards’ta ‘Yüksek Bina’ kategorisinde Avrupa’da en iyi tasarım ödülünü kazandı. Bostancı’da toplam 11 bin 872 metrekarelik bir arsa üzerinde inşa edilen Newada biri 26 diğeri ise 20 katlı iki kuleden oluşacak.

Projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 üç farklı tipte 272 daire yer alacak. Newada projesine ay başında start verdiklerini, bir tanıtım yapılmamasına rağmen ön satışla konutların yüzde 25’ini sattıklarını söyleyen İlbak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat İlbak, “Uluslararası çapta bir ödülü ilk projemizde kazanmakla sorumluluğumuzun arttığının bilincindeyiz. Bundan sonraki inşaat projelerimizde de tasarıma ağırlık vererek ödül alacağını düşünüyoruz” dedi. İlbak, yakın bir zamanda lansmanını yapacakları ve 2 yıl sonra teslim edecekleri projeyi m2’sini 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunacaklarını belirtti.

Cephe alanı iyi kullanıldı

Projenin tasarımında öncelikli noktayı Prenses Adaları’nın ve İstanbul’un cezbedici manzaralarının olabildiğince yakalanması olduğunu kaydeden proje mimarları Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak ise “Yapı formu maksimum cephe alanını kazanabilmek ve arsaya en uygun konumda yerleşebilmek için üzerinde uzun uğraşlar verilerek kendine has özellikleri olan bir tasarım ile belirlendi. Ortaya çıkan sonuçla Yüksek Bina kategorisinde Avrupa’da en iyi tasarım ödülü almanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Oral Mimarlık Avrupa’nın en iyi konut mimarisi ödülünü kazandı

2011 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri töreninde Oral Mimarlık, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde, ‘Palivor Çiftliği’ için tasarladığı Günışık Çiftlik Evi projesi ile ‘Avrupa’nın En iyi Konut Mimarisi’ dalında büyük ödüle layık görülerek, Avrupa’dan katılan yarışmacılar arasında en yüksek dereceyi aldı. Şirket ayrıca Palivor Çiftliği ile ‘En İyi Çok Üniteli Gayrimenkul Geliştirme’ ve ‘En İyi Gayrimenkul Pazarlama’ dallarında 5 yıldız alarak, Türkiye’den katılan yarışmacılar arasında bu dallarda en yüksek dereceye layık görüldü. Ödülleri, Oral Mimarlık ve Avcı Gayrimenkul ortakları Yüksek Mimar Kerem Oral ve Emre Oral birlikte aldı. Oral’lar “Ödüllerin çok değer verdiğimiz Kırklareli ilimizin ilçe ve köylerinin güzelleşmesine, değerlenmesine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Oral’ların Avrupa şampiyonu olan Günışık Çiftlik Evi Projesi Asya Pasifik, Afrika, Amerika, ve Orta Doğu bölgelerinin en iyi projelerinin katıldığı 2011 Dünya Gayrimenkul Ödülü için yarışacak, sonuçlar Aralık ayında Londra’da yapılacak bir törenle duyurulacak. Oral’ların gayrimenkul geliştirme şirketi olan Avcı Gayrimenkul’ün ilk projesi Palivor Çiftliği, 5 Besi Çiftliği ve meyve bahçelerinin içerisinde bulunan 5 Bağ Evi projesinden oluşuyor.

Ena Gayrimenkul’den ev başına indirim avantajı

ENA Gayrimenkul tarafından Göktürk’te hayata geçirilen ve fiyatları 200 bin ile 795 bin lira arasında değişen Doğa Teras Evleri, Bombastik.com üzerinden 1+1 evler için 10 bin TL, 2+1 evler için ise 20 bin TL ek indirim ile satılacak. 20 Eylül’de başlayan kampanya 4 Ekim’e kadar sürecek ve 4’ü 1+1 evlerde, 4’ü ise 2+1 evlerde kullanılmak üzere toplam 8 kupon satışa sunulacak. Doğa Teras Evleri’nde satışta olan 1+1 ve 2+1 dairelerde geçerli olan 10 bin TL’lik ve 20 bin TL’lik yatırım avantajı Bombastik.com’dan 500 TL’ye kupon alınarak temin edilebilecek. Bombastik.com’dan alınan indirim kuponları, ENA Gayrimenkul’ün sağladığı özel finansman paketini etkilemeyecek. Mart 2012’de teslim edilecek projede evlerin gün ışığıyla aydınlanması planlanıyor.

Haberin Devamı