Gazete Vatan Logo

Evinden ‘hazine’ çıktı!

Malezya Polisi, eski Başbakan Najib Razak’ın evlerine yapılan baskınlarda, içlerinde lüks ürünler bulunan yüzlerce koli ve döviz dolu çantalar bulunduğunu açıkladı.

Evinden ‘hazine’ çıktı!

Razak’ın başkent Kuala Lumpur’daki evlerine yapılan baskınların, kamu kalkınma fonu 1MDB’deki yolsuzluk iddiaları konusunda yapılan soruşturmayla bağlantılı olduğu belirtildi.

1MDB’deki yolsuzluk iddiaları, Razak’ın genel seçimlerde eski müttefiki Mahathir Mohamed’e yenilmesinin başlıca nedenlerinden biriydi. Razak’ın kurduğu fondaki milyarlarca doların nerede olduğu bilinmiyor.

Değerleri hesaplanamadı

Eski Başbakan’ın kendisinin de fondan hesabına 700 milyon dolar aktardığı iddia ediliyor. Razak ise bu iddiaları reddediyor.

Mohamed kayıp paranın bulunması için soruşturmayı yeniden açmayı değerlendirdiğini söylemiş ve Razak’ın ülke dışına çıkmasını yasaklamıştı.

Razak’ın ofisi, oturduğu ev ve başkentte sahip olduğu diğer adreslere yapılan baskınlar birkaç gündür devam ediyor.

Malezya Polisi’nin Ticari Suçlar Birimi’nin Müdürü Amar Singh gazetecilere yaptığı açıklamada, el konulan yüzlerce koli ve çanta içerisinde bulunan mücevher ve dövizlerin toplam değerinin henüz hesaplanamadığını kaydetti. Razak’ın avukatıysa bulunanların ‘çok değerli olmadığını’ ve polisin ‘müvekilliğinin imajını bozmayı’ amaçladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Reddediyor

Najib Razak uzun süredir, 2009’da kurduğu devlet yatırım fonu 1Malaysia Developmend Berhad (1MDB) ile ilgili yolsuzluk ve kötü yönetim suçlamalarıyla karşı karşıyaydı. Fon, başkent Kuala Lumpur’ı finans merkezi haline getirmek ve stratejik yatırımlarla ekonomiyi desteklemek için kurulmuştu.

Skandal, 2015’te 1MDB’nin bankalara ve tahvil sahiplerine olan 11 milyar dolarlık borcunun taksitlerini ödeyemeyince ortaya çıkmıştı.

Razak, basının iddia ettiği gibi kamu fonlarından 700 milyon dolar hesaplarına aktardığı iddialarını reddediyor.