Gazete Vatan Logo

Evin parasını ‘kanserojen’ petrokokla ödeyelim teklifi

Venezuela, TOKİ’nin ülkesinde petrokok karşılığı konut inşa etme teklifini yeniden gündeme getirdi. Kanserojen özellikli maddeler içeren petrokokun ısınma amaçlı kullanımına izin verilmiyor.

Evin parasını ‘kanserojen’ petrokokla ödeyelim teklifi

Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkelerinden Venezuela, konut açığını gidermek için TOKİ’yi ülkeye bekliyor. Konut yapımı karşılığı teklifleri ise kanserojen özellikli maddeler içerdiği için tehlikeli atıklar sınıfına giren ve Türkiye’de ısınma amaçlı kullanımı yasak olan petrokok.

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes yaptığı açıklamada, Enerji ve Petrol Bakanı Eulogio del Pino’nun geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde gündeme gelen en önemli konulardan birinin petrol türevi olan petrokok ticareti olduğunu söyledi.

Ülke olarak 10 milyon ton petrokokları bulunduğunu kaydeden Büyükelçi, “Enerji Bakanı Pino ve Dışişleri Bakanı Rodriguez, bu toplantıda bu petrokokun belli bir kısmının Türkiye için ayrılıp, bunun 2 ülke arasındaki ürün değişiminde ve ticari anlaşmalarda kullanılabileceğini söyledi. Konuyla ilgili karma komisyonun kurulmasını bekliyoruz” dedi.

2 milyon konut hedefi

Bracho Reyes, 2011 yılında gündeme gelen ve petrol ve türevleri karşılığında konut yapılmasını öngören projenin, komisyonda yeniden ele alınacağını ifade etti. Proje kapsamında belirlenecek petrokok miktarı karşılığında konut yapılacağını anlatan Bracho Reyes, şöyle konuştu: “Yakın zamanda yapılacak Dünya Enerji Kongresi’ne Venezula Petrol Bakanı gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Başkanı Maduro’nın da bu toplantıya davet edilmesini söyledi. Şu anda Maduro, davet bekliyor. Toplantılar sonunda da önemli açıklamalar yapabilirler. Türkiye’nin TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun karşılığında petrokok almasını bekliyoruz. ”

Haberin Devamı

Ham petrolün rafinerilerde işlenmesi sonucunda petrol içeriğindeki her türlü uçucu madde türleri ve yağların kazanılmasından sonra çıkan katı artık bir madde olan petrokok, kanserojen özelliği nedeniyle tehlikeli atık sınıfında bulunuyor.

1.448 konut teslim ettik

Venezuela’da Türk şirketlerin konut açığını gidermeye yönelik projelere destek verdiklerini belirten Bracho Reyes, “Şimdiye kadar Türk şirketler tarafından bin 448 konut yapıldı. Hükümet 1 milyondan fazla konutu teslim etti. Amacımız 2 milyona ulaşmak” dedi. Konut karşılığı petrol ve petrol türevlerini alım projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız’ın 2011’deki Venezuela ziyaretinde gündeme geldi ancak Van depremi sonrası TOKİ’nin Van’a öncelik vermesi sonucu proje ertelendi.

Haberin Devamı