Gazete Vatan Logo

Evin altından çıktı!

İmam bile getirmişler...

İzmit Turgut Mahallesindeki bir evin zeminindeki Roma Mezarı'nda define aramak isteyen 5 kişi polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların mezara define duası okuması için imam getirdikleri ortaya çıktı.

Polis ekipleri Müzeler Haftası’nda definecilere yönelik şok bir operasyon düzenledi. İzmit Turgut Mahallesindeki bir evin altındaki lahit mezarlık içinde define aramak isteyen 5 kişi polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Turgut Mahallesi Erguvan Sokak No: 28 adresinde bulunan şahısların izinsiz olarak kazı yaptığı yönünde duyum alan İzmit İlçe Asayiş Şube Büro Amirliği ekipleri, adrese operasyon düzenledi. Üç katlı bir evin bodrumuna düzenlenen operasyonda İ.D.,(57), M.D.(22), C.D., O.G. ve H.T. isimli şahıslar İzmit İlçe Asayiş Bürosu ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Adreste yapılan incelemelerde üç katlı bir ikametin bodrum katında Roma dönemine ait olan ve 2. yüzyıldan kaldığı iddia edilen bir Tümülüs’e (anıt mezar) rastlandı. Mezar içerisinde biri parçalanmış 3 adet lahit, bu lahitleri parçalamakta kullanıldığı iddia edilen çekiç, tokmak ve hilti ele geçirildi. Öte yandan şahısların define duası okunması için mezara imam getirdikleri ve getirdikleri imamın sözde definenin yerini gösterdiği iddia edildi. Tarihi eser niteliğindeki mezarı tahrip ettikleri iddia mezar hakkında detaylı bilgi almak isteyen Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay da olay yerine gelerek mezarı inceledi. Kendilerinin böyle bir şeyden haberi olmadığını ifade eden Özbay, “Bu bir tarih katliamıdır” dedi.

Benzer lahitlere ve Tümülüslere İzmit’te daha önce de rastladıklarını belirten Özbay, “Burası sit alanı ilan edilecek. Burayı açacağız, gerekirse binayı yıkacağız. Bu mezarın üzerine göz göre göre nasıl ev yapılmış ve belediye bunlara nasıl ruhsat vermiş anlamıyorum. Binayı açığa çıkartıp burayı bir ören yeri haline mi getirmek ya da lahitleri müzeye mi taşımak konusunda kurula yazı yazacağız. Gelen karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Bu tür mezarlar aristokrat ailelere ait mezarlıklardır halka ait değildir. Bu mezarların içinde yaşayan kişiye ait, koku şişesi kandil takı olabilir” dedi.

Haberin Devamı