Gazete Vatan Logo

Evimiz tek odalı ama herkese açık

Telekomünikasyon sektöründe fiber altyapının nasıl kullanılacağı ve bundan sonraki yatırımların da nasıl şekilleneceğine ilişkin strateji tartışmasında Türk Telekom CEO’su Rami Aslan’a yanıt veren Turkcell Genel Müdürü “Evimiz tek odalı ama herkese açık. Ülke menfaatleri bunu gerektiriyor” dedi.

Evimiz tek odalı ama herkese açık

4.5G’ye sayılı gün kala fiber altyapı ile ilgili tartışmalar hız kesmiyor. Türk Telekom CEO’su Rami Aslan’ın “Bizim 5 odalı evimize kurulmak istiyorlar. Biz 213 bin kilometre fiber döşedik. Son 1.5 yılda bile çok yavaş davrandılar. 4 bin kilometre fiberi ancak döşediler, biz iki grubun 6 katını gerçekleştirdik” sözlerine yanıt Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’ndan gecikmedi. 2015 yılı finansal sonuçlarını açıklamak üzere gazetecileri Küçükyalı’daki yeni merkezlerinde ağırlayan Kaan Terzioğlu söze “Tek odalı evimize hoş geldiniz” diyerek başladı.

Kavganın sebebi ne?

Evlerinin tek odalı olduğuna aldırmadan herkesi misafir etmeye hazır olduklarını kaydeden Terzioğlu, evi genişletmek için de çok çalışacaklarını çünkü Türkiye’nin teknoloji hamlesine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Fiber altyapı ile ilgili kavganın ve tartışmanın 4.5G’ye sayılı gün kala daha da alevleneceği anlaşılıyor. Turkcell, Türkiye’nin teknolojik altyapısını geliştirmesi için çok büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu savunuyor ve bunun için gerekli fiber altyapının da 3 telekom şirketi tarafından kurulacak ortak bir şirket tarafından kurulmasını öneriyor. Turkcell’in savına göre Türkiye’nin kıt kaynaklarını aynı fiber yolu 3 kez geçmek için feda etme lüksü yok. Bu yüzden de

Haberin Devamı

3 grubun güçlerini birleştirmesi, bölgeleri paylaşması önemli. Böylece Türkiye’nin en ücra köşesine fiber altyapının, dolayısıyla da 4.5G ve bundan sonraki teknolojilerin ulaşmasında süre kısalacak. Bu konuda kamu otoritesinin tavrı da belirleyici olacak gibi görünüyor.

13 milyar TL yatırım yapacak

SEKTÖRÜN Nisan ayında 4.5G altyapısını hayata geçirmeye odaklandığına dikkat çeken Terzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “4.5G’de Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda mobil cihazlarda 1000 Mbps’nin üzerindeki hızları yine ilk kez ve sadece Turkcell sunacak. 2016, 4.5G ile entegre bir oyuncu olarak pazardaki konumumuzu daha da güçlendireceğimiz, üstün şebeke altyapımıza yatırım yapmaya devam edeceğimiz ve uluslararası alandaki fırsatlarla büyüme stratejimizi destekleyeceğimiz bir yıl olacak. Önümüzdeki 3 senede yatırımlarımızı hızlandırarak 4.5G lisansına ilişkin ödemeler dahil 13 milyar TL daha yatırım hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Gelir rekoru kırdı temettü önerecek

Turkcell, geçen yıl hem gelir hem FAVÖK’te şirket tarihinin en yüksek sonuçlarına ulaştı. Kaan Terzioğlu, 29 Mart’taki genel kurulda temettü dağıtılmasını önereceklerini söyledi

Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu, 2015’te hem gelir hem FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza attı. Grup gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturan Turkcell Türkiye, yüzde 9.5 büyüyerek 11 milyar 481 milyon TL’lik gelire ulaştı. Turkcell Grubu’nun cirosu yüzde 6 büyüme ile 12 milyar 769 milyon TL ciroya, FAVÖK’ü yüzde 10.1 artışla 4 milyar 141 milyon TL’ye, FAVÖK marjı ise 1.2 puanlık kayda değer bir yükselişle yüzde 32.4’e ulaştı. Proforma Grup net kârı yüzde 18.3 artarak 2 milyar 590 milyon TL’ye ulaşırken, UFRS’ye göre 2 milyar 68 milyon TL olarak gerçekleşti.

Bu başarılı sonuçlarda artan data ve dijital servis gelirleri itici güç oldu. 2015’te data gelirleri yüzde 38.1 artışla 3.5 milyar TL’ye, servis gelirleri yüzde 38.5 artışla 659 milyon TL’ye yükseldi. Yılın son çeyreğinde aylık abone başına data kullanımı 1.7 GB oldu ve Turkcell şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 52’ye çıktı.

Haberin Devamı

Hedefleri yakaladık

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, sonuçlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “2015 Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık hedeflerimizi ortaya koyduğumuz ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımlar attığımız bir yıl oldu. Yılı her çeyrek artan bir performans ile tüm hedeflerimize ulaşarak başarıyla tamamladık. Turkcell’i entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri şirketi olarak konumlayacak organizasyonel dönüşümü tamamladık. Daha verimli bir bilanço yapısına geçmek amacıyla Ukrayna’daki iştirakimiz lifecell’deki hissedarlık oranımızı yüzde 100’e çıkarttık; iştiraklerimizin borçlarını yeniden yapılandırdık. Tüketici finansman şirketimizi kurduk ve aldığımız 3 yatırım yapılabilir seviyede kredi derecelendirme notu ile çok iyi koşullarla yaklaşık 2.9 milyar dolar fon temin ettik. Ayrıca 4.5G ihalesinde en fazla sayıda frekansı alarak şebeke üstünlüğümüzü pekiştirdik.”

Haberin Devamı

Başarılı finansal sonuçların ardından temettü dağıtım teklifini genel kurula sunacaklarını belirten Kaan Terzioğlu, “Temettü politikamızda değişiklik yok. 29 Mart’ta genel kurul yapılacak. Öneride bulunacağız. Genel kurulun kararını göreceğiz” diye konuştu. Terzioğlu, bir soru üzerine Fintur’da Teliasonera’nın sahip olduğu kalan hisseleri alma isteklerinin sürdüğünü; ancak başka alıcının daha yüksek bir teklif vermesi ve bunun yatırımcıların lehine olduğunu düşünmeleri halinde kendi paylarını da satabileceklerini tekrarladı.

3 yıllık plana 3 yıllık prim

TURKCELL, çalışanları için uzun vadeli bir teşvik planını hayata geçirecek. “Turkcell Uzun Vadeli Teşvik Planı” uygulaması, Turkcell’in hissedarları ile ortak menfaat oluşturmak, 3 yıllık stratejik hedeflerine odaklanarak sürdürülebilir başarısını desteklemek ve yetenekli çalışanları elde tutmak amacı ile geliştirildi. Bu teşvik planı ile toplam hissedar getirisine ve BİST ve gelişen pazarlarda benzer şirketlerin performansına göre Turkcell’in göreceli performansına odaklanılacak ve bu performans göstergelerine göre başarı ödüllendirilecek. Uzun Vadeli Teşvik Planı tüm Turkcell Grup Şirketleri üst yönetim, direktör ve potansiyeli yüksek yöneticileri kapsayacak. Uzun vadeli teşvik planından elde edilecek ödül tutarı 3 yıllık ödeme planı ile çalışanlara dağıtılacak.

16 günde 6 bin 320 kişiye kredi

KAAN Terzioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Turkcell’in Tüketici Finansman şirketi Turkcell Finansman A.Ş., Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Ocak ayı sonunda verdiği izinle İstanbul’daki Bağdat Caddesi, Capitol AVM ve İstiklal Caddesi Pera Turkcell mağazalarında pilot uygulama ile faaliyetlerine başladı. Bu ay içerisinde İzmir ve Bursa’daki Turkcell mağazalarında esnek ödeme imkanları sunmaya başlayan şirket, 1 Mart itibariyle tüm Türkiye çapındaki Turkcell mağazalarında hizmet vermeye hazırlanıyor. Şirket, 16 günde toplam 6 bin 320 kredi ile 8.2 milyon TL’lik bir portföye ulaştı.

Bugünden itibaren işbirliğine evet

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan 12 Şubat’ta düzenlediği yılsonu değerlendirme toplantısında fiber altyapılarının genişliğine dikkat çekerek “Bizim 5 odalı evimiz var. Birinin tek odalı. Diğeri evsiz. Şimdi gelip bizim evimize kurulmak, altyapımızı paylaşmak istiyorlar” demiş ve bu plana karşı çıkmıştı. Diğer operatörlerin de kendileri gibi yatırım yapmalarını isteyen Aslan, mevcut altyapının kurulacak ortak şirkete devredilmesinin rekabeti kısıtlayacağını ve rahatlık yaratarak yatırımların önünü kesebileceğini öne sürmüştü. Aslan, kazançlı görülmediği için yatırımda öncelik verilmeyen kırsalda ve otoyollarda bundan sonrası için işbirliğine hazır olduklarını vurgulamıştı.