Gazete Vatan Logo

Evi yıkılan kiralık talebini patlattı!

Kiralık daire fiyatları da yükselişe geçti

Kentsel dönüşümle birlikte evi yıkılacak olanlar, kiralık piyasasını harekete geçirdi. Talep artınca dönüşüm bölgelerindeki kiralık daire fiyatları da yükselişe geçti.

Kentsel dönüşümle birlikte özellikle İstanbul’da birçok riskli ve eski bina yenileniyor. Evi yıkılıp yeniden inşa edilecek olanlar ise, inşaatın bitmesini beklemek için kiralık dairelere yerleşiyor. Bu durum, kiralık piyasasında hareketlilik sağlarken, bazı ilçelerde de fiyatları yukarı çekiyor. İstanbul’da riskli ilan edilen 22 mahallede, dönüşüm öncesi kiralık talebi de artıyor. Yıkımların başladığı Fikirtepe ve Bağdat Caddesi nedeniyle kiralık talebindeki artış en çok Kadıköy’de dikkat çekiyor.

22 mahalle riskli

İstanbul’da bugüne kadar Kadıköy, Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Beyoğlu ve Sarıyer’de toplm 22 mahalle riskli alan ilan edildi. Bu mahallelerde 14 bin 479 yapı ve 38 bin 719 bağımsız birim bulunuyor. Bu mahallelerin bir kısmında yıkımlar başlarken, henüz beklemede olanlar da var. Evinde yıkım başlayanların bir kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kira yardımını alıp, kiralık evlere yerleşti. Bu mahallelerin tümünde yıkımların başlamasıyla, kiralık konut piyasasını oldukça hareketli günler bekliyor.

Kiralık arayışı hızlandı

Re/Max Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte, kiralık piyasasında oluşan hareketi değerlendirdi. İkinci el piyasasında kiralık ihtiyacının oluştuğunu belirten Karahan, şunları söyledi: “Kiralık yer arayışı yoğunlaştı ve kiralıkların eskiye kıyasla hızlı bir şekilde tutulduğunu görüyoruz. Özellikle İstanbul’un Anadolu yakasında kiralık daire talebi arttı. Kadıköy ilçesinde bunu çok yoğun hissediyoruz. Kiralık arayanlar, yine kendi muhitlerinde kalmayı tercih ettiği için dönüşümün yoğun olduğu yerlerde, kiralık talebi de artıyor. Anadolu yakasında Kadıköy’den Kartal’a kadar arayış var. Dönüşümün başladığı Esenler, Gaziosmanpaşa gibi ilçelerde de benzer bir durum görüyoruz.“

Fiyatlar yukarı yönlü

Karahan, kiralık dairelere ihtiyaç ve talep olduğunu belirterek, “Bu durumu ev sahipleri fark edince fiyatlarda da yukarı doğru bir seyir başladı. Özellikle dönüşümün başladığı ve başlayacağı ilçelerde fiyat hareketlerini görebiliyoruz. Son 6-7 ayda böyle bir seyir başladı” dedi. Kira kontratlarının genellikle bir yıllık yapıldığını da söyleyen Karahan, “Bir yıl, bir binanın inşası için de uygun bir zaman. Bu nedenle kiracı ve ev sahipleri arasında da anlaşmazlıklar çıkmayacaktır” diye konuştu.

Markalı konuta ulaşamayan ikinci el alıyor

MARKALI konut piyasasında arz artarken, ikinci el piyasasında da hareketin azalmadığını söyleyen Gökhan Karahan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Markalı konutlar, daha yüksek fiyatlı oluyor ve bulundukları yerlerde ikinci el daireler de değerleniyor. Ancak, markalı konuta ulaşamayanlar ikinci el almaya devam ediyor. Nüfusun büyük çoğunluğu markalı olmayan konutlarda oturmaya devam ediyor. Ancak, markalı konutları da alabilir miyiz diye yokluyorlar.”

DÖNÜŞÜME ‘ARACI’ OLUYORLAR

GÖKHAN Karahan, kentsel dönüşümle birlikte gayrimenkul danışmanları için de yeni bir iş kolunun oluştuğunu belirtti. Karahan, şöyle konuştu: “Danışmanlarımız portföyleri için semtleri dolaştığı sırada, kentsel dönüşümle ilgili birçok soru almaya başlamışlar. Hangi müteahhiti seçmeleri gerektiği, dönüşümün nasıl olacağı şeklinde sorularla karşılaşınca, dönüşüm hizmeti vermeye de başladılar. Dönüşüm projelerini kıyaslamak ve müteahhit seçimi için yardımcı oluyorlar. Ücretini de müteahhitten alıyorlar.

Haberin Devamı