Gazete Vatan Logo

Evi olan engelli maaşı alabilir mi?

2020 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanununun” ilgili maddeleri gereği, engelli bireylere engelli maaşı bağlanır. Engelli maaşı alabilmek için belli koşulların sağlanması gerekmektedir. Peki, evi olan engelli maaşı alabilir mi?

Evi olan engelli maaşı alabilir mi?

Engelli bireyin engelli maaşı alabilmesinin ilk şartı en az yüzde 40 engellilik raporunun bulunmasıdır. Yüzde 40 engelli maaşı olan 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük herkes çalışmıyor, nafaka bağlanmamışsa ve de kişi başına düşen gelirin muhtaçlık sınırının altında olması koşuşuyla engelli maaşı başvurusunda bulunabilir. Peki, evi olan engelli maaşı alabilir mi?

EVİ OLAN ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Engelli maaşı için kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yapması gerekmektedir. Engelli maaşı, hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülükleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra sonuçlanan engelli maaşı için hane en az yılda bir kez ziyaret edilerek, incelenir.

Engelli bireyin oturduğu evin kendi evi olması, engelli maaşı alabilmesi önünde bir engel değildir.

Şayet engelli bireyin kira geliri varsa, engelli maaşı için evin belirlenen rayiç bedelinin 240’da biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir. Evi olmasına rağmen kira geliri olmayan konutun da rayiç bedelinin 120’de biri engelli maaşı başvurusunda dikkate alınır.

Haberin Devamı

Engelli maaşına başvuruda bulunmak isteyen kişinin dükkânı varsa, muhtaçlık geliri hesaplanırken dükkânın rayiç bedelinin 240’da biri ve kira geliri de dikkate alınır.

Dükkân için herhangi bir kira geliri beyan edilmemiş ise dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınır.