Gazete Vatan Logo

Evet’e füze kalkanı

Referandum sonrası piyasalarda rahatlama yaşanması beklenirken, ABD-Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin yarattığı uluslararası etki, ‘evet’in pozitif etkisini sınırladı.

Evet’e füze kalkanı

Küresel piyasalar, ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanabilecek gerilimlerle negatif bir seyir izlerken, yurt içinde halk oylaması sonrası TL’deki değerlenme sınırlı kaldı. ABD’de geçen hafta Başkan Donald Trump’ın açıklamaları ve beklentileri karşılamayan makroekonomik veriler, pay piyasalarının negatif bir seyir izlemesine neden olurken, yeni hafta da ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin piyasalar üzerinde baskı oluşturması ile açıldı. Pek çok piyasa Paskalya tatili nedeniyle kapalı bulunurken, özellikle gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçış algısının hakim olduğu görüldü.

Kuzey Kore’nin füze denemelerinin ardından altının ons fiyatı 1.295 dolar ile 5 ayın zirvesini gördü. Brent petrolün varil fiyatı da 55-56 dolar bandında dengelendi.

Fransa seçimleri de etkili

Avrupa tarafında, bu hafta sonu Fransa’da gerçekleştirilecek başkanlık seçiminin ilk turu piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. Fransa’da cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura kalması beklenen adaylardan aşırı sağcı Marine Le Pen ve Emmanuel Macron’un açıklamaları ile seçim sonucuna ilişkin beklentilerin, başta euro olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Nitekim son anketlere göre Macron’un 1 puanlık yükselişi euronun da değerlenmesini sağladı.

Haberin Devamı

Coşkuyu sınırladı

İç piyasada referandumdan ‘evet’ çıkması ve erken seçim ihtimalinin ortadan kalkması ile birlikte bir rahatlama yaşanması bunun da dövizde bir gerilemeye neden olması bekleniyordu. Bu beklenti uluslararası gerginlikten dolayı tam anlamıyla gerçekleşmedi ve çok sınırlı kaldı. Cuma günü 3.67 seviyelerinde olan dolar/TL sabahın ilk saatlerinde 3.63’e kadar gerilese de 3.65-66 bandına çıkarak Cuma kapanışın çok az altında işlem gördü. Borsa’da da rekor denemesi beklentisi havada kaldı. Borsada sadece yüzde 1’e yakın bir yükseliş yaşandı. BIST 100 endeksi 91 bin puanda tutanamayarak günü yüzde 0.66 artışla 90 bin 653’ten kapattı.