Gazete Vatan Logo

Evet:507-Hayır:19

Irak’a yönelik sınır ötesi operasyon için 1 yıl süreyle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarını kullanma yetkisi verdi. Yetki kullanımına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda 19 ret oyuna karşılık 507 oyla kabul edildi. Tezkereyi destekleyen AKP, CHP, MHP, DSP ve bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz ile Muhsin Yazıcıoğlu’ndan oluşan “kabul cephesi” nin oy gücü 522 olmasına karşılık, tezkereye gelen oy desteği 507’de kaldı.

Oylamaya saat 17.30’da geçildi. AKP, olası fireleri asgariye indirmek amacıyla önerge vererek, oylamanın elektronik sistemle açık yapılmasını sağladı. Ancak buna rağmen firelere mani olamadı. AKP’nin fireleri “katılmama” şeklinde olurken, ret cephesine “açık” tek destek CHP’li Eşref Erdem’den geldi.

Kimler katılmadı?

Oylamaya AKP’den 7, CHP’den 8, DTP’den 4, MHP ve DSP’den ise 1’er milletvekili katılmadı. Bu isimler ve partilerine göre dağılımları şöyle:

AKP (7) : Egemen Bağış (İstanbul), Ali Bayramoğlu (Rize), Sabahattin Cevheri (Şanlıurfa), Ruhi Açıkgöz (Aksaray), Abdullah Veli Seyda (Şırnak), Yaşar Yakış (Düzce), Mehmet Nil Hıdır (Muğla),

CHP (8) : Osman Kaptan (Antalya), Fatih Atay (Aydın), Rasim Çakır (Edirne), Birgen Keleş (İstanbul), Onur Öymen (Bursa), Canan Arıtman (İzmir), Mevlüt Aslanoğlu (Malatya), Ahmet Küçük (Çanakkale),

MHP (1) : Mustafa Kemal Cengiz (Çanakkale),

DSP (1): Ahmet Tan (İstanbul)

DTP (4): Fatma Kurtalan (Van), Ayla Akat Ata (Batman), Bengi Yıldız (Batman), Pervin Buldan (Iğdır).

AKP’li Seyda ve Cevheri dışındaki tüm isimlerin, parti grup yönetimlerinden izinli olarak, yurtdışında bulunmaları ya da rahatsızlıkları nedeniyle oylamaya gelmedikleri belirlendi.

Ret cephesi

Oylamada 16 milletvekiliyle hazır bulunan ve tezkereye “hayır” oyu kullanan DTP’ye, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani’den de destek geldi. CHP’li Eşref Erdem’in de desteğiyle, oylamada tezkereye 19 ret oyu çıktı.

AKP’nin 2 firesi

Tezkere, AKP’de ise iki fireye neden oldu. Mazeret bildirmeksizin Şırnak Milletvekili Veli Seyda ile Ş.Urfa Milletvekili Sebahattin Cevheri, tezkere oylamasına katılmadı. Seyda, “Kendi tercihim. Kimseye bir şey söylemedim” ifadesini kullandı. Cevheri, VATAN’ın ’neden gelmediniz’sorusuna, “Şu anda müsait değilim” diyerek cevap vermek istemedi.

Meclis’teki son durum

AKP: 340

CHP: 98

MHP: 70

DTP: 20

DSP: 13

Bağ: 5

BBP: 1

ÖDP: 1

Toplam: 548 AKP: 340

CHP: 98

MHP: 70

DTP: 20

DSP: 13

Bağ: 5

BBP: 1

ÖDP: 1

Toplam: 548



Haberin Devamı