Gazete Vatan Logo

Eve 1.5 yıl sonra kredi dopingi

Eylül’de satılan 108 bin 918 konutun 42 bini için kredi kullanıldı. Kredili satışlar % 46.7 artışla patlama yaparken, 1.5 yıl sonra yeniden toplam içinde % 38.6 paya ulaştı. Bankaların ve şirketlerin kampanyalarla faiz indirmesi krediye yöneltti

Eve 1.5 yıl sonra kredi dopingi

Konut satışları, kredi kullanımındaki artışla yükselişini sürdürüyor. Eylül ayında Türkiye genelinde toplam 108 bin 918 konut satıldı. Bu rakam, geçen aya göre yüzde 5.1 azalmaya işaret etse de bir önceki yılla kıyaslandığında yüzde 17.8 artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerinde en dikkat çeken veri kredili satışlar oldu. 2016 boyunca gerileyen kredili satışlar

Ağustos’tan sonra Eylül’de de artışa geçti. Eylül’deki yükseliş hızı yüzde 46.7’ye çıktı ve 42 bin 83 konut kredi kullanılarak satıldı. Böylece, toplam satışlar içinde kredili satışların payı Nisan 2015’ten sonra yüzde 38.6 seviyesine yeniden ulaştı. Bankaların Ağustos’ta konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmesi ve sektörde düzenlenen yüzde 0.70 oranlı kampanyalar kredili satışların hızlanmasında büyük rol oynadı. Ayrıca 21 Eylül’de konut kredisinde banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması da kredili alıma yöneltti.

303 bin kredili satış

Böylece, 2016 boyunca yüzde 30 seviyesinde olan kredili satışlar, bankaların faiz indirimi sonrasında yeniden ivme kazanmış oldu. 9 aylık rakamlara bakıldığında toplam 935 bin 811 konut satıldı. Bunun 303 bin 381’ini kredili satışlar oluşturdu. 2015 yılında bu rakam, 337 bin 556 olarak gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

Rakamları değerlendiren EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: “Eylül ayındaki artışta tamamen faizlerin düşmesi etkili oldu. Emlak Konut GYO’nun kampanyasında da tüketiciyi banka kredisine yönlendirdik. Buradan şu çıkıyor, faizler makul seviyeye indiğinde konut satışları artıyor” dedi.

Kampanyalarla satış arttı

KUZU Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu, konut satışında rekor beklediklerini belirterek, “Kampanyalar, konut faiz oranlarındaki düşüş ve siyasi iktidarın ekonomide doğru adımları atmaya devam etmesi halkımızı konut alımına yöneltti” diye konuştu.

Faiz düşünce talep yükseldi

ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, kredili satışlardaki artışın temel sebebinin faiz oranlarının aşağı çekilmesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Konut sektöründe faiz oranlarını aşağı çektiğiniz anda reaksiyon alıyorsunuz. Uzun vade ve uygun faiz sürdürülebilir olursa satışlar da artacaktır. Bunun için ABD’dekkonut bankası örnek alınabilir.”

Haberin Devamı

Kredili satışlarneden yükseldi?

- Bankalar faizi % 1’in altına çekti

- Gayrimenkul şirketleri % 0.70 faiz oranlı kampanya yaptı

- Hükümet, konut kredisinde banka payını % 75’ten %80’e çıkardı

2016’da ilk kez 40 bini aştı