Gazete Vatan Logo

Evdeki klima patlar mı?

Antalya’da bir klimanın neden olduğu yangından sonra ‘klima patlar mı?’ korkusu başladı

Bauhaus, BİM, Praktiker, Yeşil Kundura gibi şirketlere klima bakımı yapan TNC Mühendislik’in Genel Müdürü Teoman Coşkun, “Yılda 2 kez bakım yaptırılmayan klima yanabilir” dedi.

Geçtiğimiz ay Antalya’da meydana gelen ve bir kişinin yaralanmasına neden olan yangından sonra ‘evlerde bomba klima’ korkusu başladı. Patlamayla birlikte yangına neden olan klimanın bakımsızlıktan yandığı ortaya çıkmıştı. Bauhaus, BİM, Praktiker, Yeşil Kundura gibi birçok büyük şirkete klima bakım hizmeti veren TNC Mühendislik’in sahibi ve Genel Müdürü Teoman Coşkun, mutlaka yılda 2 kez klima bakımı yaptırılması gerektiğini söyledi.

“Klima periyodik bakımdan geçseydi yanmazdı” diyen Coşkun, bakımda kablo ve boru aksamının kontrol edildiğini anlattı. Coşkun’un verdiği bilgiye göre klimalar kabloların erimesi ve yanmaya başlamasıyla ortaya çıkıyor. Klimanın içindeki gazın yanıcı ya da patlayıcı olmadığına dikkat eçken Coşkun, “Ancak kablolar yanmaya başlayınca iç plastik aksam da yanıyor. Bakımsız klima evler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Klima patlamaz ama yangın çıkarır” dedi. Coşkun klima bakımının evlerde yılda 2, iş yerlerinde ise 3 ayda bir yapılması gerektiğini vurguladı.

Elektrik tüketimi artıyor

Bakımsız klimaların hem daha çok elektrik tükettiğini, hem de solunan havayı kirlettiğini belirten Coşkun şöyle konuştu: “Klimanın içinde toz tutucu bir filtre var. Onu geçen pislikler klimalardaki bir çeşit radyatörün içini dolduruyor. Bu durumda hem gerekli performansı gösteremiyor hem de daha çok elektrik harcıyor.”

Evlerde bakımın yaz ve kış başlangıcında yapılması gerektiğini ifade eden Coşkun yetkili servislerde bakım bedelinin 120-150 TL olduğunu söyledi. Coşkun, TNC Mühendislik olarak yeni bir kampanya başlattıklarını anlatarak, “50 liraya bakım yapıyoruz. Bu bakım içinde filtre temizliği ve kablo kontrolü yapılıyor. Ayrıca başka bir arıza varsa ücret karşılığında gideriliyor” dedi.

Antalya’da bir evi kül etti

Geçtiğimiz ay yaşanan olayda, 68 yaşındaki Suzan Özkesici, Antalya’da kızıyla birlikte oturduğu dairenin salonundaki klimanın bomba gibi patlamasıyla kendini dışarı zor atmıştı. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle üst kattaki dairede mahsur kalanlarsa itfaiye ekibi tarafından kurtarıldı.

Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) Antalya Şubesi, yaptığı incelemeden sonra klimanın patlamadığını, içindeki kabloların yandığını açıkladı.

Uzmanlar, klimaların içinde yanıcı bir gaz bulunmadığını, ancak yangınla birlikte basınçlı boruların patlayarak yüksek bir ses çıkardığını belirtmişti.

Haberin Devamı