Gazete Vatan Logo

Evde teşvik bereketi

Ev alacaklara hükümetin % 15 destek vereceğini açıklamasının ardından konut sektörü hareketlendi. Faiz ve finansman desteği sunan firmalar, yeni projeleri raflardan indiriyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Ocak’ta açıkladığı, ev alan vatandaşın yüzde 25’lik birikimine yüzde 15 devlet teşviğine özel sektör de kendi kampanyalarıyla destek oluyor. Bu ayın başından itibaren ev satışları hareketlenmeye başlarken, inşaat şirketleri de devlet desteğine benzer kampanya yarışına girdi. Sıfır faiz, teslim sonrası ödeme gibi kampanyalar düzenleyen konut üreticileri, müşteriyi teşvik etmek için faiz desteğinden, finansman desteğine kadar yeni yolları deniyor.

Bahar aylarında mevcut projelerde stokları eritmek için kampanyalar sürerken, yeni projeler de satışa çıkacakları günü bekliyor. Nisan ve Mayıs aylarında sektöre birçok yeni konut arzı yapılacak.

Özel sektör desteği

Konutta yüzde 15 devlet desteğinin açıklanmasının ardından ilk hamleyi Ağaoğlu yapmıştı. Şubat ayında “Herşeyi devletten beklemek olmaz” diyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 3 hafta süreyle hemen teslim My Towerland, My Home Maslak ve Andromeda Gold projelerinde yüzde 35 faiz desteği vereceğini açıklamıştı. Kış aylarında başlayan kampanya iyi geri dönüş almış ve stoktaki konutların büyük bir kısmı satılmıştı. İkinci hamle ise Sur Yapı’dan gelmişti. Firma, Şubat sonuna kadar İdilia ve Vitrin projelerinden ev alanlara, ödediği peşinatın yüzde 15’i kadar indirim desteği sağlamıştı. Özel sektörden üçüncü hamle ise geçtiğimiz günlerde EgeYapı Group’tan geldi. Firma, İstanbul Kartal’da hayata geçirdiği Pega Kartal konut projesinden krediyle ev alacakların taksitlerini ödeyebilmeleri için 18 ay boyunca geri ödemesiz ortalama 2 bin lira destek vereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kampanyalar sürüyor

Sektörde, satışları canlandırmak için farklı seçeneklere sahip kampanyalar da devam ediyor. Bunların arasında Kiler GYO’nun, Referans Güneşli projesinde yüzde 1 KDV avantajına ek olarak, lansman dönemine özel peşin 221 bin lira ve 1.461 TL’den başlayan taksitli fiyat seçeneği devam ediyor. Ayrıca peşin ve banka kredili alımlarda liste fiyatı üzerinden yüzde 12’lik indirim yapılıyor. 120 aya kadar konut kredisi kullanılabilen projede, yüzde 30 peşinat ödeyen 36 aya kadar vade farksız şirket bünyesinde taksitlendirme imkânından yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

Bahçeşehir ve Halkalı’da 5 farklı projenin satışını yapan Evdekifirsat.com, hemen teslim dairelere peşinat ödemeden taşınma imkanı sunuyor.

Varyap ise Mart-Nisan aylarında Varyap Yatırım Ayları adı altında her yıl kampanya düzenleyerek peşin ödemelerde yüzde 25, vadeli ödemelerde yüzde 15 indirim yapacak. Meridien ve Pendik Plaza’da geçerli olacak kampanya hemen teslim daire ve ofislerde geçerli olacak.

Yeni projeler satışa hazır

MART ayıyla birlikte yeni projeler birer birer satışa çıkmaya başladı. Ay boyunca Emaar Türkiye The Address Residence, Ofton Elysium Elit Koşuyolu, Kuzu Grup Sea Pearl ve Yeşilyurt İnşaat da Still İstanbul Adoria projelerinin lansmanlarını yaptı.

Önümüzdeki dönemde sektörü daha hareketli günler bekliyor. Haziran ayında yapılacak seçime kadar, yeni projeler sektöre sunulacak. Kiptaş’ın 4 bin konutluk Vaditepe projesinin Vaditepe GölEvleri etabı, DKY İnşaat’ın DKY Kartal projesi, Sur Yapı İstanbul’un iki yakasındaki iki yeni projesini, Irmak Group ve Çolakoğlu Yapı’nın ortaklığıyla geliştirilen Başakşehir’deki Vadişehir projesi ay sonuna kadar satışa çıkan projeler olacak.

Haberin Devamı

Nisan başında ise Ankara projeleri gündeme oturacak. Mesa’nın MesaKoza66 ile Tepe ve Mesa’nın ortak imzasını taşıyan Park Mozaik projelerinin hemen ardından Sinpaş Yapı, Çankaya Oran’daki yeni konutlarını devreye alacak.