Gazete Vatan Logo

Evde hijyen banyo ve mutfaktan başlar

Evdeki hijyen başta banyo olmak üzere tuvalet ve mutfakta başlıyor. Yapılan klinik çalışmalara göre; evlerde en fazla mikroba lavabolarda rastlanıyor. Evlerde gün aşırı temizlik şart.

Evde hijyen banyo ve mutfaktan başlar

Hijyen, modern toplumlarda giderek yükselen bir bilinç. Buna karşılık zaman zaman hijyenin, sterilizasyonla karıştırıldığı da oluyor. Hijyenin temeli; temiz yaşamaktan geçiyor. Evde hijyen denildiğinde dikkat edilmesi gereken iki temel yer var: Biri banyo tuvalet, diğeri ise mutfak. Yapılan klinik çalışmalara göre; evlerde en fazla mikroba lavabolarda rastlanıyor. Ancak genel ev hijyeni için temizliğie ilk olarak evin havalandırılmasıyla başlamak gerekiyor. Havalandırması yeterince yapılmayan evlerin nem oranı dengelenemez. Evin havasının fazla nemli olması kadar, aşırı kuru olması da sağlığa zararlıdır.

Tozları nemli bezle alın

Ev ortamındaki havanın fazla kuru olması, enfeksiyonlara karşı açık olmamıza neden olur. Aşırı kuru hava, üst solunum yolu hastalıklarına, allerjik hastalıklara, gribal sorunlara neden olabilir. Gereğinden fazla nemli hava ise, hem soluma için uygun değildir, hem de romatizmal hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Evlerde sağlık için uygun nem oranı, 40/50 civarında olmalıdır.

Haberin Devamı

Hijyen sağlamak için, evimiz tozlardan arınmalıdır. Eşyaların üzerindeki ve diğer ortamlardaki tozları nemli bir bezle alınmalıdır. Toz temizliği, mümkünse hergün, değilse haftada birkaç kez yapılmalı. Evde en çok toz tutan eşyalarımız arasında perdeler birinci sırada gelir. Perdeler, kirlenme süresine göre değil, tozlanma süresine göre yıkanmalıdır.Genellikle bakterilerin çoğalmasına uygun ortam sağlayan, mutfak banyo gibi ıslak kullanım alanları sıkça dezenfekte edilmelidir. Camlar, kapılar ve çerçeveler, ayda bir kez silinmelidir. Ev içinde en çok dokunduğumuz noktalar belirlenip, bu noktaların sıkça hijyen kurallarına uygun temizliğinin yapılması gerekir. Bu noktalar genellikle, kapı kolları, elektrik anahtarları ve çevresi, sandalyelerin üst kesimleri, musluklar, masaların kıyıları, buzdolabının kulpu ve ön yüzü gibi yerlerdir. Buzdolabının içi de çok sık temizlenmeli, bakterilerin üremesi engellenmelidir.

Temizlik ve sağlık için bunlara dikkat!

- Diş fırçaları altı aydan uzun süre kullanılmamalı; su içilen bardakların temiz gibi görünmesine aldanmayıp, yıkanacak bulaşıkların arasına konmalı.

Haberin Devamı

- Mutfak araç ve gereçlerinin konduğu mutfak dolaplarının temiz tutulması önemli. Bu dolaplarda, uzun süredir kullanılmayan araçların, kullanım öncesi yıkanması gerekli. Mutfaktaki hijyen için en önemli ve basit kural, yemek yapımı öncesi ellerin mutlaka sabunla yıkanmasıdır.

- Temizlik ve hijyen için kullanacağımız temizlik ürünlerinin doğal, zararlı kimyasallar içermeyen, sağlığa zararlı olmayan ürünlerden seçilmesi, aile sağlığı için yaşamsal önem taşıyor. Değişik kimyasallar içeren bazı ürünlerin ise, kullanım sonrasında eşyalarımızda kalıntı bırakmamasına özen gösterilmeli.

- Banyo lavabo, klozet ve küvet her gün antibakteriyel ürünlerle temizlenmeli. Mutfak ve banyo yerlerini, tezgah üstlerini temizlemek için antibakteriyel temizlik malzemeleri kullanmalı veya buralar tuza batırılmış limonla silinmeli.

- Bebek oyun odalarını haftada bir kez çamaşır suyuyla temizlenmeli. Ancak çamaşır suyundaki kimyasallardan etkilenmemesi için bu işlemi bebekler odada yokken yapmalı, sonrasında da odayı iyice havalandırılmalı.

Haberin Devamı

Doğru ürünleri kullanın

-Duşakabin duvarlarınızda zamanla küf ve mantar oluşabilir. Bu yüzden duvarları, 15 günde ya da ayda bir kere temizlemek gerekir. Duşakabin yerine perde varsa, sık sık yıkanmalıdır.

- Çeşmelerden kapı kollarına kadar her yeri çamaşır suyu veya benzer bir temizleyici ile temizleyin.

- Bakteriler özellikle en çok süngerlerde çoğalırlar. Bu yüzden sürekli aynı süngeri kullanmayın. Sürekli değiştirin ya da bez parçaları kullanıp atın.

- Evden biri ishal olduysa ya da kustuysa, tuvaleti veya banyoyu kullandıktan sonra temizleyin.

- Tuvaletten sonra ve dişlerinizi fırçalamadan önce ellerinizi yıkayın.

- Sifonu çekerken tuvaletinizin kapağını kapatın.

- Hastalıklardan sonra kullandığınız diş fırçasını atıp yerine yenisi açın.