Gazete Vatan Logo

Evde fitness köşesi oluşturmanın yolları

Ergonomik ve motivasyon için her şeyi düşünmüş fitness ürünleri sokağa çıkmak istemediğimiz günlerde evde spor yapma fikrini daha bir cazip kılıyor. Evde spor yapmak kaç metrekareyle mümkün, ne kadar bir bütçeye, ne tür bir ekipmana ihtiyacınız var? Son teknoloji ürünler neler vadediyor?

İşte çevapları...

Genç kalmak, ilerleyen yaşlarda hayat kalitemizi koruyabilmek, kendimizi iyi, zinde, güçlü hissetmek.. Egzersiz yapmanın faydaları artık tartışılmıyor. Özellikle metropol yaşamında bol oksijen alarak spor yapabileceğimiz alanlar pek az. Üstelik sınırlı zaman, güvenlik, trafik ve iklim koşulları bizi daha güvenli alanlarda egzersiz yapmaya teşvik ediyor. Evde fitness için özel üretilmiş cihazlarda ise her türlü konfora, motavisyona sahipsiniz. Her bütçede her mekanda oluşturulabilecek spor köşesi için neler yapılması gerektiğini Life Fitness Türkiye yöneticilerinden Emre Özdeş anlattı.

Nasıl bir alana ihtiyacınız var?

Herhangi bir küçük oda dahi fitness için kullanılabilir. Katlanabilen koşu bantları, kendi ağırlığınızla çalışabileceğiniz TRX gibi ekipmanlar; trambolin ya da step tahtaları, kürek cihazları ya da tek başına Cross Trainer’ı bu alanda kullanabilirsiniz. Standart toprak hatlı bir priz işinizi görecektir. Bunlar dışında klimaya ya da açık pencereye karşı egzersiz yapmamanızı öneririz. Egzersiz öncesi havalandırdığınız bir oda fitness salonlarında yüzlerce kişinin spor yaptığı alanlardan daha çok oksijen ihtiva edecektir.

Haberin Devamı

Fitness cihazlarına neden ihtiyaç duyarız?

Tüm Dünya’da egzersiz tercihleri aynı nedenlerden ve sonuçlardan etkilenerek şekilleniyor. Görselliğin öneminin artması, stres ve çevre koşulları nedeniyle sağlıklı kalabilmenin zorlaşması... Zaman darlığı ise kısa zamanda sonuç alma isteğini ortaya çıkartıyor. Sahil kenarında ya da ormanlık bir alanda yürüyüş yapmak elbette keyiflidir. Fakat yapmış olduğunuz egzersizin size faydalarını ölçmekte zorlanabilirsiniz. Üstelik ölçemediğiniz egzersizle hedeften de uzaklaşılabilirsiniz. Cihazlı egzersizde ise cihazların sağladığı zengin veriler motivasyonu canlı tutar ve ölçümünüzü kolaylaştırır. Üstelik günün istediğiniz herhangi bir saatinde dışarıdaki havaya aldırmadan bu egzersizi tekrarlayabilirsiniz. Açık havada yapılması pek mümkün olmayan ağırlık çalışmaları da her amaca uygun, ölçülebilir egzersiz yapma imkanı verir. Yine ağırlık istasyonlarında ağırlık değiştirip kas kültemizi artırabiliriz. Açık havada ise ancak kendi ağırlığımızla antrenman yapabiliriz.

Haberin Devamı

- Kimler hangi ekipmanla çalışmalı?

Uzmanlar kilo kontrolü için kardiyo, kas kütlesini artırmak ve sıkılaşmak içinse ağırlık çalışmalarını öneriyor. Tansiyon hastaları ağır kilolarla direnç egzersizi yapmamalı, kalp-damar rahatsızlığı olanlarsa nabız kontrolünü gerçeğe en yakın şekilde ölçecek cihazlarla çalışmalı.

- Hem üst hem alt vücut kaslarını çalıştırıp yağ yakmak isteyenlere

Tüm vücudunuzu çalıştıran Cross Trainer, zaman ve alandan tasarruf etmek isteyen sporseverlerin ilk tercihi oluyor. Tüm kasları birden çalıştıran Cross Trainer’la tek cihazla fitness salonu etkisi yakalamak mümkün. Cihaz; yaklaşık 20 dakikalık bir egzersizle 200 kalori yakımı gerçekleşebiliyor ve yürüyüşe oranla kalça, basen bölgelerini daha fazla çalıştırıyor.

Haberin Devamı

- Motivasyon sıkıntısı çekenler koşu bandını tercih etmeli

Koşu bandı, motorlu bir cihaz olduğundan bant döndüğü sürece kullanıcıyı harekete teşvik eder. Diğer tüm kardiyo cihazlarında ise durum tam tersidir yani hareket cihaza kullanıcı tarafından verilir. Bu nedenle motivasyonu düşük kullanıcıların sıkılmadan, uygun egzersiz şiddetiyle çalışmalarına devam edebilecekleri en keyifli fitness cihazı kesinlikle koşu bandıdır. Katlanabilen ev tipi modeliyle alan sorununu önemli ölçüde ortadan kaldıran Life Fitness F1 Smart; iPod &iPhone uyumu, egzersiz geçmişinizi kaydedebilme ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabilme, Virtual Trainer özelliği ile dünyanın her yerinden fitness arkadaşı bulma, antrenman paylaşma gibi birçok motivasyon özelliğini de bünyesinde barındırıyor.

Haberin Devamı

- Ağırlık cihazları

Ağırlık istasyonlarının faydası toplumca az biliniyor. Bu cihazların sadece kas gelişimi yani vücut şekillendirmek için değil iskelet yapısının güçlendirilmesi (kemik hacminin korunması), selülitin azaltılması, bölgesel yağlanmanın önlenmesi ve yağ yakımının hızlandırılması, duruş bozukluklarının giderilmesi gibi birçok sağlık ve estetik sorununun çözümü için önemli bir egzersiz arkadaşı olduğunu belirtiyor.

- Kendi ağırlığınızla ve her ortamda egzersiz

“Yerçekimine karşı gelerek çalışmak” anlamına gelen TRX Suspension Training; gücü, dengeyi, dayanıklılığı artıran ve vücudunuzu esneten bir askı ekipmanı. Hemen her fitness düzeyinde ve her yerde kullanılabilen TRX Training Sistem; pratik bir aparatla kapı, ağaç, sağlam bir boruya asılan ve diğer ucu vücudunuza bağlanan askılardan oluşuyor. Kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yüzlerce egzersiz yapabileceğiniz şekilde tasarlanan TRX için dünyada birçok sosyal grup oluşmuş durumda. TRX Türkiye Takımı’na dahil olabilmek için www.trxturkiye.com’a girip üyeliğinizi başlatabilirsiniz.

- Fitness köşeniz için

Evinizin mevcut dekorasyonu içinde fitness cihazının duruşunu görmek, kendi zevkinize göre yerleştirmek isterseniz bir tasarım programı geliştirildi. www.lifefitness.icovia.com adresinden online kullanılan bu program internet kullanan herkese açık ve ücretsiz.