Gazete Vatan Logo

Evde emeklilik sistemi nasıl olacak?

Çalışmayan kadınlar için evde emekli olabilmelerini sağlayan yeni bir çalışma planlanıyor. CHP'li milletvekilinin TBMM'ye sunduğu bu yasa teklifi ev hanımı olan kişilerin de emekli olmasını sağlayacak. İşte yaklaşık 15 milyon ev kadınını ilgilendiren emeklilik yasası teklifinin detayları...

Evde emeklilik sistemi nasıl olacak?

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara TBMM Başkanlığı'na bir yasa teklifi sunduğunu, emeklilikle ilgili bu teklifin çalışmayan kadınları yakından ilgilendirdiğini açıkladı. Peki ev hanımlarının da emekli olabilmesini sağlayacak bu yasa teklifnin ayrıntıları nedir? Sizler için derledik...

EVDE EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

SGK ile bağı olmayan kadınlardan, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayanlar, aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı şartları dikkate alınmak kaydıyla kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanabilecek.

Bu teklifin amacı düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkânı olmayan ev hanımlarının sigortalı olabilmesidir. Yasa teklifi evde üretim yapan kadınların 568 lira aylık prim yerine, 22 gün karşılığı olan 415 lira prim ödeyerek 30 günlük prim ödemiş gibi hak kazanabilmesini sağlıyor.

EMEKLİ OLMANIN ÖNEMİ

Emekli olmak geleceği garantiye almanızı sağlayan bir durumdur. Gençken önemli fazla anlaşılmasa da yaş geçtikçe bu konunun ne denli gerekli olduğu anlaşılır. Gençliğinizde emekli olmak için küçük yatırımlar yapmak yaşlılıkta rahat bir hayat sürmenizi sağlar. Dolayısıyla ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayan bu şansın değerlendirilmesi son derece önemlidir.

Haberin Devamı