Gazete Vatan Logo

Evde bakım maaşı şartları! Nereye başvurulur, nasıl alınır? Neden kesilir?

Evde özel bakıma muhtaç olan vatandaşlara bakan kişilere devlet tarafından belirli bir miktar ödeme yapılır. Hasta, engelli ve bakıma muhtaç olan kişilere bakanlara ödenen maaş için ise belli şartları taşımak gerekmektedir. Peki, evde bakım maaşı şartları nelerdir? Evde bakım maaşı kimler alabilir?

Evde bakım maaşı şartları! Nereye başvurulur, nasıl alınır? Neden kesilir?

Tek başına tuvalet, beslenme, giyinme gibi ihtiyaçlarına gideremeyen hastalara bakan kişilere maaş bağlanmaktadır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilere bağlanan maaş, her ay düzenli olarak ödenmektedir. Bakıma muhtaç olan kişinin yaşam şartlarının daha iyi olması amacıyla ödenen evde bakım maaşı nasıl alınır?

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Evde bakım maaşı için gerekli olan şartları taşıyan herkes başvurabiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın takibinde olan evde bakım maaşı için gereken şartlar şu şekildedir:

Evinde baktığı kişinin yüzde 50 engelli raporu olması gerekmektedir. ‘’Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan raporda ağır engelli yazan kısmında evet cevabı bulunmalıdır.

Bakıma muhtaç olmalıdır. Beslenme, giyinme, tuvalet gibi tek başına hareket edemiyor olmalıdır.

Gelir kriterlerinin uygun olması gerekmektedir. Hanenin aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olmalıdır. Yani, 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL'nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir. Hanenin aylık gelirinde, okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM BAŞVURUSU SIRASINDA İSTENİLEN EVRAKLAR

Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.

Devlet Hastanelerinden alınan ağır özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi.

Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.

Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı. Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı.

Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Gerekli şartların karşılanması ve evrakların toplanmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü’ne yoksa, İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından başvurulur. Engellinin kendisinin gitmesine ise gerek yoktur.

Haberin Devamı

Başvurunun merkeze ulaşmasının ardından, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar.

Raporun sonucunda engellinin şartları yerine getirdiği tespit edilirse, engelli için evde bakım maaşı bağlanır. Bakım ücreti bakım hizmetinin verilmesini takip eden ayda, il müdürlüğü tarafından engelleye bakan kişiye ödenir.

EVDE BAKIM PARASI KİMLERE VERİLİR?

Evde bakım maaşı üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinin engellinin bakımını sağlaması durumunda verilmektedir.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Evde bakım maaşındaki gelir kriteri de asgari ücrete endeksli. Engelliye bakan kişinin evde bakım maaşı alabilmesi için hanede kişi başına düşer gelir miktarının asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor.

MAAŞIN KESİLMEMESİ İÇİN RAPOR SÜRESİNE DİKKAT!

Evde bakım maaşı neden kesilir? Sorusu ise konuyla ilgili en sık sorulan soruların başında gelir. Ekilen maaşın kesilmemesi için sağlık kurulu raporlarına dikkat edilmelidir. Sağlık kurulu raporlarının süresi bitmeden, yeni rapor çıkarılmalı ve tekrar Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüklerine teslim edilmelidir.

ADRES ve GELİR DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİLMELEDİR

İkamet edilen adres ya da gelir durumundaki değişiklik kesinlikle bildirilmedir. İkametgâh değişikliği 15 gün içerisinde, gelir durumu değişikliği ise 3 ay içinde bildirilmelidir.

Haberin Devamı