Gazete Vatan Logo
Futbol Evde ‘seçim’ zamanı

Evde ‘seçim’ zamanı

Maliyetleri artan inşaat şirketleri, seçim sonrasını bekliyor. Zam planlayan şirketler, ev almak için doğru zaman olduğunu vurguluyor ve tüketiciye ‘seçim’ fırsatları da sunuyor.

Konut sektörü, seçim sonrasına odaklandı. 2014 yılının başından bu yana faiz ve kur artışının yanı sıra gergin siyasi ortam nedeniyle satışları yavaşlayan konut üreticileri, son fırsatlarını sunuyor. Son aylarda maliyetleri yükselen ancak bunu fiyatlara yansıtmayan sektör temsilcileri, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yüzde 10-15 zammı kademeli olarak uygulamayı planlıyor. Şirketler zamdan önce, kampanyalar düzenleyerek son fırsatlarını sunuyor.

Ev için doğru zaman

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, doların TL karşısında yüzde 26’ları bulan değer kazandığını ifade ederek, “Bu durum inşaat maliyetlerini de etkiledi. Şirketler maliyet artışlarını önümüzdeki dönemde fiyatlara en az yüzde 10-15 oranında yansıtacağı için evlerini şimdi alanlar bu oranda kârda olacak. Markalı konutların kendi bünyesinde sağladığı avantajlı ödeme planlarının yanı sıra gayrimenkulün her zaman güvenilir bir yatırım aracı olduğunu hatırlatmak isterim. Şu anda inşaatların ve projelerin sürdüğü bir dönemde olmakla birlikte aynı zamanda ev almak için de doğru zamanda olunduğunu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Çelik, şöyle devam etti: “Döviz, faiz ve kredi maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul sektöründe mevsimsel durgunluğun yaşandığı Aralık-Mart dönemine denk geldi. Bu dönemin sonrasında, seçimlerin ardından sorunlar çözülmeye başlar.”

Nisan’da toparlanır

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise, “Seçim dönemi yoğunluğu, bu yoğunluk nedeniyle markalı konut üreticilerinin lansmanlarını seçim sonrasına ertelemiş olmaları, konut satış sezonunun olmaması, döviz ve faiz oranlarındaki artışlar konut satışlarındaki düşüşün nedenleri olarak gösterilebilir. Nisan ayında sektörün hareketleneceğini bekliyoruz” dedi.

Sektör vites artıracak

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 30 Mart yerel seçimlerinin, gayrimenkul sektörüne kısa vadeli durgunluk aşıladığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yerel seçimlerin sonucuna göre gayrimenkul sektörü vites değiştirecektir. Ancak bu vites değişimi yukarı yönde olacaktır. Çünkü konut, insanoğlunun temel ihtiyaç maddelerinden biri olduğu için, her şartta satışlar tekrar artış trendine girecektir. Faiz seviyesinin istikrarlı bir şekilde gerileyerek eski noktalara gelmesi, insanları heyecanlandıracak ve yatırımları yine gayrimenkule yöneltecektir.”

Haberin Devamı