Gazete Vatan Logo

Ev sahibine ikinci şok

Belediyelerin emlak vergisi hesaplamasında kullanılan arsa fiyatlarına yaptığı zam tapu harçlarını da yükseltti. Zamlanan bölgelerde bu yıl konut alan ev sahipleri tapu harcı için de fark ödeyecek

Belediyelerin emlak vergisi hesaplamasında kullanılan arsa bedellerine yaptığı ek zam 2006 yılında gayrimenkul alan vatandaşlara yeni bir yük daha çıkardı. Vergiye esas arsa değerleri yükseltilen yerlerde bu yıl ev veya işyeri alan tüketiciler tapu harçlarını da zamlı ödeyecek. Emlak vergisi hesaplamasında kullanılan arsa fiyatlarına bazı semtlerde 12.5 kata varan oranlarda zam yapılması, bu bölgelerde gayrimenkul alan ev sahiplerinin faturasını iyice kabartacak. Örneğin İstanbul Eyüp Göktürk Beledeyisi’ne bağlı Açelya Sokak’tan bu yıl 50 metrekarelik arsa payına sahip bir konut alan alan ev sahibinin tapu harcı 15 YTL’den 187.5 YTL’ye çıkacak. Aynı harcı evi satan da ödeyecek.

KİMLER ÖDEYECEK
Ev sahiplerinin vergi yükünü artıran arsa değerlerinin yükseltilmesi kararı önceki gün açıklanan yeni değerlerle birlikte gündeme bomba gibi düşmüştü. 2005 sonunda belirlenen ve yaklaşık 19 milyon ev sahibini ilgilendiren arsa değerlerine yapılan itirazların ardından yeniden değerlendirimeye giden belediyeler birçok bölgede fiyatları indirmek yerine ek zam yapmıştı. Bu zamlar vatandaşların emlak vergisindeki yükünü artırıken aynı zamanda tapu harçlarının da artmasına neden oldu.

Arsa fiyatları değişen yerlerdeki tapu harcı zammı özellikle 2006 yılında ev alanları etkiliyor. Eğer bir tüketici 2006 yılında ev almış ve evinin tapudaki değeri yeni zamlanan arsa değerlerinin altında kalmışsa aradaki farkı ek tapu harcı olarak ödemek zorunda kalacak.

ŞİRKETLER İSTEMEYE BAŞLADI
Türkiye’de tapu harcı alıcı ve satıcıdan yüzde 1.5 oranında kesilirken tapu harcının hesaplanmasında alınan konutun arsa payı kullanılıyor. Örneğin 100 metrekarelik bir ev alan konut sahibinin arsa payı aynı büyüklükte olmayabiliyor. 500 metrekarelik bir arsa üzerine her biri 100 metrekareden oluşan 10 daireli bir apartman yapılabiliyor. Bu durumda evin arsa payı 50 metrekare olarak belirleniyor. Bu yüzölçümüyle, metrekare başına fiyat çarpılıyor ve ortaya çıkan tutarın yüzde 1.5’i alıcı, yüzde 1.5’i de satıcı tarafından tapu harcı olarak ödeniyor.

Öte yandan yeni değer tespitlerinin ardından, büyük inşaat firmaları da, sattıkları konutlar için müşterilerine, ek harç tebligatı göndermeye başladı. Batı Ataşehir’de konut yapan firmalar müşterilerinden hesaplanan ek tapu harcını yatırmalarını istedi.

Haberin Devamı