Gazete Vatan Logo

Ev sahibi kadınlar 10’a katlandı!

12 yılda yüzde 35’e çıktığı söylendi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadınların gayrimenkul sahibi olma oranının arttığını söyledi. Şahin, 2001 yüzde 3 olan oranın geçen 12 yılda yüzde 35’e çıktığını söyledi.

12 yıl içinde kadınların gayrimenkul sahibi olma oranının 12 kart artmasının nedeninin araştırdığımızda ise ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Uzmanlara göre kadınlar, kendilerini güvence altına almak istiyor. Bu yüzden mülk sahibi olunurken tapunun kendi üzerine yapılması konusunda ısrarcı oluyorlar. Bu isteğin dışında mortgage kredileri de oranın artmasın da etkili oldu.. Çünkü krediyle ev alınırken çalışan kadın evin kendi üzerine yapılmasını istiyor.

Boşanmaların rolü

İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı Yaşar Ovalı da geleceğini güvence altına alma ihtiyacı sonucu bu durumun ortaya çıktığını söylüyor: “Bundan 10 yıl önce gelen her 10 çiftten sadece 1’inde mülk kadının üzerine yapılırdı. Bugün ise her 10 çiftten 4’ünde mülk kadının üzerine yapılıyor. Ayrıca biliyoruz ki boşanma sayıları arttı. Bu yüzden kadınlar da kendilerini güvence altına almak istiyor ve eşlerine “evi, arabayı benim üzerime yap” diyerek baskı uyguluyor.

Medeni Kanun da etkili oldu

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aydeniz Tuskan rekor artışı şöyle yorumladı: “Medeni Kanun’un, kadını iş hayatında desteklemesinin etkisi büyük. 2002’den önceki evliliklerde mülk sahibi tek bir şahıs olarak gözüküyordu. Ama artık ev çiftin ortak mülkü olarak gözüküyor.”

Haberin Devamı