Gazete Vatan Logo

Ev rahatlığında psikolojik tedavi online terapi

ABD’de çok yaygın olan online terapi çağın bir gerekiri olarak artık Türkiye’de de uygulanıyor. Geçiyorsunuz ekranın karşısına ve terapi süreci o dakikada başlıyor. Tabii ki fiyatları 90 liradan başlayan bu terapileri yapan kişilerin uzman olduğunu bilmeniz kaydıyla…

Ev rahatlığında psikolojik tedavi online terapi

Odanızın en rahat köşesinde koltuğunuza uzanıp, trafik stresini çekmeden, kendinden önceki danışanı bekleme kaygısı olmadan, muayenehaneden çıkınca eve yetişme telaşı yaşamadan sadece dizüstü bilgisayarınızı alıp psikoloğunuza randevü verdiğiniz saatte ekran başında oluyorsunuz. Yöntem çok yeni sayılır, 10-15 yıllık ve fiyatları da uygun. Sadece karşınızdaki terapistin kim olduğunu bilmeniz çok önemli…Online terapistinizle en az 45 dakikalık seans yapacaksınız tıpkı yüz yüze terapide olduğu gibi. Fakat online terapinin farklılıkları var: Mesela fiyatı daha uygun, hatta kredi kartına 12 ay taksit mümkün. Yöntem, sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkamayanlara ve fiziksel engellilere de kolaylık getiriyor.

Tacize uğramış olanlar yoğun olarak kullanıyor

11 sene önce www.onlineterapist.com’u kuran psikolog Meltem Kavcar Sırmalı, ilk online terapiyi 1999’da ICQ üzerinden gerçekleştirmiş. Kavcar, “O dönemde online terapi dünyada bilim platformunda halen sorgulanan bir yöntemdi, ta ki American Psychology Association online terapi konusunda olumlu görüş bildirene kadar. Yurt dışında yaşayanlar kendi dil ve kültürlerinden bir terapiste ulaşmakta çok sıkıntı yaşadıkları için, online terapi onlar için muhteşem bir çözüm oldu. Sonrasında da sağlık nedeniyle yaşadıkları ya da tedavi gördükleri yerden dışarı çıkamayanlar için. Geçen zaman içinde online terapi sadece bu iki alanda etkin olmakla kalmadı, ülkemizde yaşadıkları yerde bir terapiste ulaşamayan ya da bizim kültürümüzdeki malum “etraf” nedeniyle bir terapist ile görüştüklerinin bilinmesini istemeyenler, İstanbul’da yaşayan mesafelerden trafik nedeniyle bezmiş ve çaresiz kalmış olanlar için de çok akıllıca bir çözüm oluşturdu online terapi. Meltem Kavcar Sırmalı başvuranların profilini şöyle çiziyor: “Taciz ya da tecavüze uğramış, bunları paylaşmakta zorlanan kişiler daha çok tercih ediyor. Yüzde 85’i böyle. Sosyo-ekonomik seviyelerine gelince; çoğu üniversite öğrencisi ya da mezunu. Çoğunun karşı cinsle ilişkisi sorunlu. Yani cinsel sorunları var. Aileleri ile birlikte yaşamıyorlar. Kendi yaşam alanları var.”

Haberin Devamı

12 psikologla 2 yılda 20 bin seans yapıldı

Haberin Devamı

Şimdiye kadar 20.000’den fazla seans gerçekleştiren psikologofisi.com’un kurucusu Ali Fehmi Turan online terapi uygulamasını 2016’nın ortalarında kullanıma açtıklarını anlatıyor, ”Bu servisi açmak istememdeki en büyük etken, bir psikologla anında görüşebileceğiniz bir girişimin gerekliliğiydi. İnsanların yoğun iş ve aile hayatları, 24 saatin eskisine göre daha değerli hale gelmesi de evden çıkıp trafikte vakit harcamadan terapi alabilme ihtiyacını doğurdu. 11 Milyon kişiye depresyon tanısı konan ülkemizde doğal olarak en fazla depresyonda olanlara hizmet veriyoruz. Ayrıca; Anksiyete, OKB, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, çocuk ve ergen terapisi, kültür şoku konularında da psikolojik destek hizmeti veriliyor. Sistem ayrıca, eşiyle ya da sevgilisiyle aşamadığı problemleri olanlara da çift terapisi alanında destek veriyor.“

El-alem ne der baskısı kalkıyor
Özellikle Anadolu’da toplum baskısı ve “El-alem ne der?” endişesiyle bir psikologa gitmekten çekinen kadınlar, servisimizi isimlerini vermeden anonim olarak kullanabiliyorlar. Anonim kalmak isteyen danışanlarımız bir rumuz belirleyerek hem yüz yüze anlatmaktan çekindikleri konuları rahatça anlatabiliyorlar hem de gizlilik çerçevesinde hizmet alabiliyorlar. Özellikle eşiyle problem yaşayan kadınların psikolojik teknikleri öğrenerek olaylarla daha rahat başa çıkabilmelerini sağlıyor olmak bizi çok mutlu ediyor.
Beyaz yakalı da ev kadını da kullanıyor
Terapileri kulanan kesim çok geniş bir yelpazede değişim gösteriyor. Gemilerde aylarca kara parçasından uzakta yaşayan mavi yakalılar da, ev hanımları da, yöneticisiyle problem yaşayan beyaz yakalılar da servisi kullanıyor.
Seanslar ne kadar sürüyor?
Kullanıcılar, 30 dakika süren ilk seanslarında psikologlarıyla tanışıyor ve problemlerinden bahsediyorlar. Devam eden seanslar 45 dakika sürüyor.
Terapi saatleri sınırlı mı?
Günün her saati sistemde online olan bir psikolog bulunuyor ve ister görüntülü ister telefonla psikolojik destek hizmet alınıyor. İhtiyaç olan tek şey internet bağlantısı.
Fiyat aralığı
Sistemi denemek ve ön görüşmesini yapmak isteyen kullanıcılar 30 dakikalık ilk seanslarını 49 TL, devam eden seanslar ise 45 dakika olarak 89 TL üzerinden gerçekleştiriyor. Terapiye başlamak isteyenler terapi veren siteyi arayarak istedikleri psikoloğu seçiyor.
Psikiyatri bilimi Telepsikiyatri uygulamalarını etkin olarak kullanıyor
Türkiye Psikiyatri Derneği Telepsikiyatri Çalışma Birimi Koordinatörü Psikiyatr Dr. İlker Küçükparlak, “Sağlık hizmetlerinin video görüşme yoluyla verilmesi dünya çapında yükselen bir trend ve “telesağlık” (telemedicine) olarak adlandırıyor. Telesağlık hizmetleri özellikle kronik hastalıkların takibinde mesafe engelini ortadan kaldırdığı için yüz güldüren bir uygulama. Mesela sağlık merkezlerine erişimde güçlük çeken diabetik ya da demanslı hasta ve hasta yakınlarının kontrollerini oldukça kolaylaştırdığı biliniyor. Psikiyatrik değerlendirilme ve hizmetlerin video görüşme yoluyla verilmesine de telepsikiyatri deniyor, daha nadir olarak yazışma ile yapılması da mümkün. Amerikan Psikiyatri Birliği 1995 ‘te telepsikiyatri uygulamalarının meşru ve hasta yararına olduğunu beyan etti. Telepsikiyatri uygulamalarının depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalıkta etkin olduğunu gösteren veriler mevcut.
Online yöntemle terapi yapılabilmesinin bazı koşulları var: Hizmeti verecek kişinin bir terapist olması gerek. Mecliste bulunan ruh sağlığı yasa tasarısının yasalaşması ile bu alandaki kargaşanın da çözüleceğini umuyoruz. Online seansta standart seansın koşulları karşılanıyor olmalı” diyor.
Online terapinin avantaj ve dezavantajları

Dünyanın neresinde olursanız olun psikoloğa internet veya telefon yolu ile kolaylıkla ulaşmanızı sağlar.

Yüz yüze terapiye göre neredeyse yarı fiyatına terapi alabilirsiniz.

Bedensel bir engeliniz veya dışarı çıkma korkunuz (agorafobi) varsa evinizden dışarı çıkmadan ev ortamında terapi alabilirsiniz.

Aldığınız psikolojik yardım nedeniyle toplum tarafından damgalanmaktan korkuyorsanız online terapi aldığınızı kimse görmez ve bilmez, paylaştığınız sorunlar anonim kalır.

Yüz yüze konuşup derdinizi anlatmaktan çekindiğiniz sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız kolaylık sağlar.

İnternetten psikolog seçerken bunlara dikkat!

Seçeceğiniz online terapistin profesyonel kimlik taşıdığını öğrenin.

İyi bir online terapist, üniversiteden psikoloji lisans eğitimi, ardından uzmanlık ve meslek odalarından eğitim ve terapi yetki sertifikası almış olmalı.

Terapistin lisans düzeyinde psikoloji eğitiminden sonra klinik psikoloji alanında da en az yüksek lisans derecesine sahip olması gerekli.

Haberin Devamı