Gazete Vatan Logo

Ev olarak kullan, istediğinde...

Nurol GYO, Çağlayan’daki Nurol Tower projesi ile ilk kez ‘ev-ofis-ev’ konseptini getirecek

Nurol GYO, 2015 yılına kadar en büyük 5 GYO’dan biri olmak hedefiyle gayrimenkule 3 yıl içinde 650 milyon dolar yatırım yapacak. Şirketin Çağlayan’da Mart’ta satışa çıkarmayı planladığı Nurol Tower projesinde ise birimler, ‘ev’, ‘ofis’ ve ‘ev-ofis’ olarak 3 farklı kullanım altyapısı ile sunulurken, alıcılar birimleri önce ev olarak kullanıp istediklerinde ofise dönüştürerek kiralayabilecek. Kişiler, büyüklüğü 100 ile 250 m2 arasında değişen ev veya ofislerini zevkine göre 1+1 ya da 3+1 bile yapabilecek.

İnşaat başta olmak üzere savunma sanayii, turizm, enerji, yatırım bankacılığı ve havacılık gibi sektörlerde 45 yıldır faaliyet gösteren, dünyanın ise en büyük yüklenici firmalarından biri olan Nurol Holding, İstanbul’da gayrimenkul projeleri geliştirmeye odaklandı.

Ïştirak ettiği konsorsiyumlar aracılığı ile Gebze-İzmir Otoyolu, Marmaray, Ilısu Barajı gibi pek çok büyük çaplı projede imzası bulunan ve son yıllarda Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi ile Ali Sami Yen Stadı, Ayazağa ve Habipler arazisi ihalelerinde boy gösteren şirket, son olarak Mart 2011’de TOKİ’nin Çağlayan’da Adliye Sarayı’nın yanındaki Yıldız Teknik Üniversitesi’ne ait 7 bin metrekarelik arsaya ilişkin olarak hasılat paylaşımı modeliyle düzenlediği ihaleyi 260 milyon TL gelir garantisi ve yüzde 43 idare payı ile kazanmıştı. Arsanın inşaatını başlatan, satışlara ise Mart ayında start vermeyi planlayan Nurol GYO, burada merkezde inşa edilen projeler arasında farklılık yaratacak, yeni bir konsept üzerinde çalışıyor.

150 milyon dolar yatırım yapacakları Nurol Tower projesinde büyüklüğü 100-250 metrekare arasında değişen 150 birimin yer alacağını söyleyen Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, “Toplam 60 bin metrekare inşaat alanı olacak projede kaba inşaat olarak 135, anten uzunluğu ile 155 metrelik bir kulenin inşaatına başladık. Burada yeni bir konsept geliştirdik. 150 birim, tıpkı alışveriş merkezlerindeki mağazalar gibi ‘boş’ teslim edilecek. Ancak bu boş birimler ‘yükseltilmiş döşemeli’ yani elektriğinden bağlantı noktalarına dekorasyon ve boya dahil ‘kırıp dökmeden dönüştürmeye’ olanak veren altyapısıyla hazır sunulacak. Böylece alıcılar isterlerse ev gibi, isterlerse ofis gibi isterlerse de ev-ofis gibi kullanabilecek” dedi.

Oda sayısını alıcı belirleyecek

Projenin esnek kullanıma olanak vermesinin alıcıların birimleri konut olarak alsalar dahi bir süre sonra yatırım amaçlı değerlendirebileceklerini kaydeden Aykaç, “Alıcılar birimleri konut olarak alıp ofise dönüştürerek kiraya verebilecek” dedi. Kişilerin kaç oda istediğine de kendilerinin karar vereceğini belirten Aykaç, şöyle konuştu: “Büyüklüğü 100 ile 250 metrekare arasında değişen bu birimlerde alıcılar isterlerse tüm birimi tek bir oda gibi kullanabilecek, isterlerse 1+1 veya 3+1 şeklinde. Kişiler isterse kendileri, isterlerse tasarım ekibimiz aracılığıyla ev veya ofislerini tasarlayacak.” Projenin altındaki 2 katta 28 ticari ünitenin yer alacağını söyleyen Aykaç, “2014 yılının ilk yarısında teslim edeceğimiz proje Leed Gold sertifikası kriterleriyle tasarlanacak” dedi.

İki karma proje yolda, enerjide hedef devler arasına girmek

Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, inşaat alanında 650 milyon dolar yatırım yaparak 2015’e kadar ilk 5 büyük GYO arasına girmeyi hedeflediklerini, 2 projenin de yolda olduğunu açıkladı. Topkapı Nakliye Ambarları’nın 130 dönümlük arazisinde 10 aydır 188 malikle görüşmeler yürüttüklerini söyleyen Aykaç, “Mesa ve Tahincioğlu, Abdi İbrahim ve Özkök İnşaat) ile konsonsiyum oluşturduk. Son aşamaya geldik ancak anlaşabilirsek burada dönüşüm kapsamında bir konut projesi planlıyoruz. Projeyi bu yılın ilk yarısında finalize etmeyi hedefliyoruz. Ofis ve konut ağırlıklı, şehre değer katacak geliştireceğiz” diye konuştu. Orta vadede en büyük enerji firmalarından biri olmayı öngördüklerini söyleyen Aykaç, Ceyhan nehri üzerinde Özaltın Grubu ile kurulu güç toplamı 60 MW olan ortak bir HES yatırımları bulunduğunu dile getirdi.

15 dakikada ofise dönüşecek ev için tasarım yarışması açılacak

Orta ve üst gelir grubuna hitap edecek projedeki ev-ofisler için tıpkı bir tiyatro sahnesi gibi evden ofise veya ofisten eve nasıl dönüşebileceğine ilişkin bir tasarım yarışması düzenleyeceklerini belirten Aykaç, “Örneğin ev-ofisinizdesiniz, uyuyakaldınız ve bir müşteriniz, ‘15 dakika içinde ordayım, uğramak istiyorum’ dedi. Sonbaharda yapacağımız yarışla ile tıpkı tiyatro sahnesi değişir gibi evleri dönüştürecek tasarımı seçeceğiz” diye konuştu. Aykaç, birinci gelecek tasarımın projede örnek bir ev için uygulanacağını söyledi.

Aktif büyüklüğü 56 milyon TL

Eylül 1997’de kurularak faaliyetine başlayan Nurol GYO, bugün 56 milyon TL aktif büyüklüğe ve 6.5 milyon TL net dönem kârına sahip. Portföyünde Ankara Nurol Residence, Oasis Bodrum, Maslak Nurol Plaza’nın bir bölümü, Ankara Karum’daki bağımsız bölümler bulunuyor. Savunma sanayiindeki şirketi FNSS ise büyüklük açısından ilk 500 arasında. Ankara Sheraton, Batum Sheraton ve Club Sarima gibi otellerin mülk sahibi olan grubun yatırım bankacılığı alanında Nurol Bank ve havacılık şirketi de bulunuyor.

Yabancı dip fiyattan alsın diye manipülasyon yapılıyor

Sektörde ifade edilen olumsuz beklentilerin bir kısmının manipülatif olduğunu düşündüğünü kaydeden Musa Aykaç, “Milyarlarca dolarlık yatırımla gelmek isteyen yoğun bir yabancı akımı var sektörde. Onların daha dip fiyatlarla gelmelerini sağlamak için yapılan bir manipülasyon. Amaç psikolojik bir etki yaratmak” dedi. Aykaç, “Yılın ilk çeyreğinin akabinde, mütekabiliyet yasasının da çıkacak olmasıyla sektörde fiyatları kimse tutamaz, başımızı kaşıyacak vaktimiz olmayacak” değerlendirmesini yaptı.

Araziye ve bölgenin geleceğine inanıyoruz

Özak, Cevahir ve Astaş ve Ortadoğu İnşaat’ın aralarında bulunduğu 50’nin üzerinde firmanın başvurduğu Çağlayan arazisine ve bölgenin geleceğine çok inandıklarını belirten Musa Aykaç, “İhalede TOKİ’ye 111.8 milyon TL hasılattan pay garantisi vermiştik. İhale gereği yüzde 50’sini peşin ödedik, kalanını ise 2.5 yıl yerine hemen ödeyerek tapuyu aldık. Bu da kararlılığımızı gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı